Punctul pe Y / joi 14 aprilie 2011 Nr: 3266

Ca Murgeanu la poarta noua…

Un nou scandal marca 'Elena Udrea': dusa la Bruxelles cu tot alaiul ministerial, sa prezinte marile sale realizari in domeniul absorbtiei de fonduri europene, a evitat 'diplomatic' sa dea piept cu plenul Parlamentului European, trimitandu-l acolo pe adjunctul Razvan Murgeanu, sub pretextul ca la momentul respectiv domnia sa avea intalniri mai importante cu inalti oficiali europeni.

Ce-a iesit a fost de tot rasu-plansu’. Bietul Murgeanu un onest deszapezitor de strazi sau veghetor de ridicarea gunoaielor, lucruri pe care le-a facut de cand se stie - a ramas cam ca vitelul din poveste in fata portii noi, compromitandu-si in mod spectaculos renumele electoral de “Zimbrul”, cu care a pierdut, dealtfel, niste alegeri pe la Primaria Sectorului 1. Incoltit de intrebarile carcotase ale europarlamentarilor s-a buimacit total, bolborosind niste raspunsuri pe care, cu tot zelul lor, translatorii n-au reusit sa le faca intelese de auditoriu. Daca Murgeanu a avut asemenea dificultate de exprimare in limba materna - o caracteristica, de altfel, comuna demnitarilor actuali - ma intreb ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost nevoit sa foloseasca o limba de circulatie internationala. Ar fi patit, probabil, ce-a patit si consilierul prezidential Iulian Fota cand, nevoit sa cuvanteze in engleza la un seminar international a reusit doar sa balbaie interminabil aceleasi doua-trei cuvinte pe care le stia in limba in care-si redactase numeroase lucrari de specialitate.

Murgeanu n-are pretentii de poliglot si nici fisa postului nu-i pretinde asa ceva. El trebuie doar sa spuna clar si raspicat: “Sa traiti sefa!” - asa cum face de cand e in administratie si nu este el vinovat ca a fost pus intr-o situatie penibila. E drept ca 'sefa' a incercat sa-l salvezi, recurgand la pretextul ca explicatiile sale ar fi fost 'prea tehnice' si de aceea n-au putut fi intelese. Ce a fost 'prea tehnic'? Faptul ca Romania este la coada cozii in absorbtia de fonduri europene? Ca nu reuseste sa puna partea sa de bani pentru ca prefera sa se debaraseze de controlul european in cheltuirea fondurilor, putand sa aloce toti banii din “resurse” proprii pentru a-si putea satisface clientele care-i sponsorizeaza pe toti reprezentantii partidelor la putere?

Putea Murgeanu, oricat de ne-tehnic ar fi incercat sa fie, sa dea astfel de explicatii? E clar ca nu. Deocamdata el insiruie o mare victorie romanesca pe rabojul de 'susccesuri' ale relatiilor noastre cu Europa.