Punctul pe Y / joi 07 aprilie 2011 Nr: 3261

Fara de Legea Capitalei

Un adevarat razboi al declaratiilor si al incriminarilor reciporce a declansat controversatul proiect al Legii Capitalei. Se confrunta, pe de-o parte, partizantul total al acestei reformari, ministrul Elena Udrea, care este, in acelasi timp, si sefa pedelistilor bucuresteni, iar pe de alta primarul de sector Chiliman, si el sef, al penelistilor din Capitala.

Este evident faptul ca Bucurestiul creste si se dezvolta haotic, la intamplare, pe parametri dati mai degraba de varii interese decat de necesitati obiective. Cum se face insa ca taman acum, cu doar un an inainte de viitoarele alegeri locale, problema este pusa pe tapet? Promotorii - Partidul Democrat Liberal - mizeaza pe sensibilizarea opiniei publice intr-o directie pe care a mai exersat-o Traian Basescu, cand a lansat referendum-ul privitor la modificarea structurii parlamentare: sensibilitatea publicului la ideea de reducere a cheltuielilor si simplificare. Pare mai simplu sa ai un singur primar in loc de 7 si o administratie unica, in loc de una centrala si sase locale. Nu ne-am mai incurca nici cu alegeri, si nici cu initiative centrifuge, o administratie unica dand posibilitatea abordarii unitare si armonioase, a unei metropole de mari democratiei. Asta spune Elenea Udrea.

Chiliman, care ar putea fi suspectat ca-si urmareste propriul interes - acela de a-si mai adauga un mandat - ridica chestiunea democratiei. A optiunii populare: in loc de primar, vom avea niste directori administrativi, numiti dupa bunul plac al majoritatii din Consiliul General si care - in cazul in care nu vor raspunde la comenzi - pot fi schimbati cu usurinta. Intre administratia centrala si nevoile locale va exista un blocaj, acestea din urma fiind sacrificate sistematic in favoarea marilor proiecte urbanistice. Si asa mai departe...

Unde este adevarul? Nu chiar la mijloc. Pentru ca este lesne de banuit ca principalul interes al reformistilor nu sta in mai buna servire a cetatenilor, ci in posibilitatea de a pune mana pe fondurile banesti ale Capitalei - peste doua miliarde de euro - si a le dirija spre clientela de partid. Asta e reteta clasica si nu vad de ce s-ar face o exceptie. Dupa cum lesne sunt de inteles si interesele locale ale fiecarei entitati teritoriale.

Solutia? Cea mai democratica ar fi un referendum. Cel pentru care pledeaza Chiliman. Dar care nu rezoneaza la nivelul Capitalei. Oprescu nu da semne ca ar avea un astfel de interes - el fiind multumit sa ramana singur pe felie - iar colegii lui Chiliman au si obligatii si interese diferite. Singurul care ar putea misca lucrurile din loc ar fi bucuresteanul: prin semnatura pusa pe listele care cer organizarea referendumului. Doar in aceasta ipostaza solutia - oricare ar fi ea - ar putea sa poarte un gir democratic.

P.S Modelul Capitalei este valabil pentru majoritatea ....din tara, in a caror structura si organizare sunt necesare schimbari. In bine.