Punctul pe Y / luni 21 martie 2011 Nr: 3248

Rolul nevestelor de ambasador in politica

Aproape ca nu-ti vine sa crezi! Premierul ungar da un comunicat, de ziua maghiarilor de pretutindeni. Acesta ajunge la ambasadorul de la Bucuresti care, neglijent, il lasa pe undeva prin sufragerie unde cade in mainile consoartei. Aceasta, intr-un elan patriotic, completeaza mesajul cu citate dintr-un poet maghiar, pe care nu-l mai citeaza, in care se fac trimiteri cu caracter iredentist.

Mesajul isi urmeaza cursul si ajunge la domnul deputat liberal Puiu Hasoti. Acesta, nestiind ungureste, e nevoit sa se multumeasca cu o traducere aproximativa din care reiese ca ungurii nu se potolesc si vor iar sa puna mana pe Ardeal. Intrigat de o asemenea perspectiva, dl Hasoti da alarma intr-un Parlament adormit de o motiune molaie. Acelasi domn Hasoti da buzna la prezidiu unde are o altercatie cu miss Roberta Anastase, care incearca sa-i dea branci de pe podium. Dom’Puiu nu se lasa si da citire unui apel redactat pe genunchii proprii in care infiereaza pretentiile colegilor nostri din U.E. Incendiul se intinde in mai toate sectoarele aulei - cu exceptia celui ocupat de UDMR si in scurt timp Parlmentul arde precum Reichstag-ul. Motiunea zacea uitata intr-un colt, mai sa fie calcata in picioare si aruncata in strada. Abia intr-un tarziu cineva isi aduce aminte de ea, o scutura de praf si ii face respiratie artificiala, dupa care soarta ei e decisa prin vot. Destinul, implacabil, proorocit chiar de dl premier Boc, isi spune cuvantul si motiunea pica.

Ramane doar flama declaratiei lui Orban, celalalt, de la Budapesta. Udemeristii invoca incapacitatea romanilor de a traduce corect, nepartinitor, orice text din maghiara, dar, intre timp, ministrul Baconski il si convocase pe ambasadorul maghiar, precum Secretarul de stat american Hull pe diplomatul japonez dupa atacul de la Pearl Harbour. Ambasadorul lamureste misterul: nevasta i-a umblat in text, ce sa-i faci - si-l asigura pe dl Baconski ca n-are nici un motiv sa-l faca responsabil pe premierul Orban pentru o licenta poetica a doamnei Erszebet si a lui Petoffi Sandor, iar lucrurile par sa revina la normal. Ramane inca neexplicat gestul nataraului de la Miercurea Ciuc care l-a spanzurat pe Avram Iancu. In rest, relatiile romano-maghiare sunt excelente.