Punctul pe Y / luni 07 martie 2011 Nr: 3239

Saptamana schimbarii

Saptamana aceasta n-ar fi exclus sa fie cea a schimbarii. Nu doar a premierului, ci si a unei bune parti din guvernul cu care a exersat acesta combaterea crizei pe seama poporului. Emil Boc, cel trecut printr-o motiune de cenzura reusita si prin altel vreo trei remanieri, se va intoarce la uneltele sale. Nu la coasa si toporisca , ci la partid, unde e de lucru din greu, pana la congresul de pe 15 Mai. Deocamdata, mai toata lumea din Executiv este preocupata de punerea la adapost a colaboratorilor. Boc cauta locuri disponibile prin consiliile de administratie unde sa-si plaseze secretarele si consilierii. Ministrii isi strang lucrurile personale, fac copii dupa documente ce pot fi bune la nevoie si incearca si ei sa-si plaseze oamenii pe unde se mai poate. Cei mai vulnerabili par sa fie ultimii veniti: Ariton de la Economie, Vreme de la Telecomunicatii, Botis de la Munca. Chiar si Tabara care in ciuda competentei prezumate, a dat de prea multe ori cu bata-n balta. Va fi crutat, se pare, Ialomitianu, nu se stie exact de ce. Despre Vreme, multi cred ca prin amantlacurile lui intarziate a pus sub semnul intrebarii insasi existenta ministerului sau, a carui disparitie ar putea lasa pe drumuri o gramada de doamne si domnisoare cu picioare lungi, care-si gasisera acolo un culcus confortabil inca de pe vremea lui Sandu.

Singurii care par sa se simta la adapost si nu-si fac planuri post-Boc sunt ungurii. Ba, mai mult, ei spera chiar si la postul de premier, in timp ce reprezentantul UNPR, simpaticul Gabi Oprea se gandeste daca n-ar mai putea ciupi un portofoliu in folosul ostasilor sai.

Despre succesorul lui Boc, sunt prea putine lucruri de spus. Dupa ce s-au lansat tot felul de petarde, decizia finala a fost pusa la pastrare in seiful de la Cotroceni, ca sa nu atenteze presa rauvoitoare la ea si sa o dinamiteze inainte de a intra in functiune.

Dincolo, in Opozitie, lucrurile sunt clare. Motiunea pe Codul Muncii s-ar putea sa ramana fara obiect daca se schimba Guvernul. In PSD, Ponta se distanteaza tot mai evident de vechea garnitura, sfatuit de socrul sau. Nu s-a aratat nici la aniversarea lui Vanghelie (unde n-ar fi fost prezent nimeni din tabara sa - care o mai fi si aia) si nici la cea a presedintelui fondator Iliescu. Ce vrea sa insmene chestia asta? Probabil o aplicatie a principiului „ma sfatuiesc cu toata lumea dar deciziile le iau eu!”. Nici pe mentorul sau Nastase nu mai pare sa-l bage in seama ca atunci cand fara sprijinul sau nu putea sa spere sa ajunga unde a ajuns.
In tabara frateasca (te face frate pana treci puntea...).Antonescu isi triaza si el la sange colaboratorii. Deja Patriciu nu prea mai are nici un cuvant de spus in partid, in timp ce influenta doamnei Adina Vulean creste exponential, in ciuda distantei care separa Bruxelles-ul de Bucuresti.

In tabara mai mica, a conservatorilor, toata lumea asteapta cu emotie decizia instantei, de pe 10 Martie, cand soarta partidului va fi strans legata de cea a lui Voiculescu. A fi sau a nu mai fi...