Punctul pe Y / luni 28 februarie 2011 Nr: 3235

"Sacrificiul" Reginei

De cand a inceput scandalul vamilor, numele lui Sorin Blejnar nu lipseste din nici un ziar si de pe ecranul niciunui post de televiziune. Conditia de vedeta a sefului ANAF este data de faptul ca mai toate firele noii afaceri a spagarilor din vama duc spre el. La inceput n-a fost nominalizat direct. S-a vorbit despre „regina” catre care afluiesc sumele considerabile care se extrag prin dijmuirea, in folos personal, a contrabandistilor pe la mai toate punctele de intrare in tara.

N-a fost nevoie de prea multe demonstratii ca sa se inteleaga faptul ca ne aflam nu in fata unor abateri izolate, ci a unui veritabil mecanism care include totalitatea celor care desfasoara o astfel de activitate. Daca DNA si-ar pune mintea, ar putea trimite in puscarie institutia Vamii in integralitatea ei, pentru ca este evident ca acolo nu pot functiona decat cei care accepta si aplica regulile nescrise. Asa incat continuarea exercitiului mediatic de a descinde pe la cate un punct de frontiera si de a pleca de acolo cu elicoptere si masini doldora de vamesi necinstiti, devine extrem de neproductiva. Nu vorbesc de faptul ca justitia ar fi sufocata de aceasta operatiune „cu amanuntul”, ci de acela ca finalitatea actului de justitie ramane indoielnica in conditiile in care cei retinuti sunt inlocuiti cu altii, care vor face aceleasi lucruri.

„Sapaturile” efectuate de presa duc la dezvaluiri care pun in evidenta modul in care se percepe aceasta taxa subterana pe circulatia marfurilor de toate soiurile. Alarma din vami a golit pur si simplu targurile care desfaceau marfa ieftina pentru ca era taxata partial. Efectele se resimt si in piete, unde legumele si fructele ieftine, aduse de te miri unde, incep sa dispara. Cu tigarile lucrurile intrasera deja pe un fagas critic. Dincolo de aceste efecte, apar cauzele: iata-l pe seful Vamii din Ploiesti, un june de 27 ani, fara nici o experienta in domeniu, mare amator de drumetii exotice, care toaca 10.000 de euro la un club pentru a-si sarbatori ziua de nastere. De unde dezinvoltura acestuia? De la faptul ca a fost numit si confirmat chiar de catre seful ANAF. Acelasi care a dat-o afara pe fosta sefa, amenintand-o (prin interpusi) cu un accident de masina, daca nu-si da demisia. Pe masura ce lucrurile evolueaza, incep sa se dezlege limbi, iar cei care taceau incep sa vorbeasca. Enigamticul Blejnar, ajuns in functia de sef al ANAF aproape pe nestiute, printr-o inalta protectie politica, incepe sa fie citit: are in mana si painea si cutitul, face ce vrea dar, mai ales, el pare sa fie cel care dreneaza banii adusi de „carausi” catre destinatiile oculte.

Deocamdata, dovezile concrete, irefutabile, lipsesc. Chiar in aceasta situatie, Sorin Blejnar nu mai poate ramane in functie fara sa dauneze grav imaginii si asa deteriorate a partidului care l-a numit. Logic, de bun simt, ar fi sa-si dea demisia, pentru a mai scadea presiunea care se manifesta cu tot mai multa intensitate. O fi, n-o fi el regina, sacrificiul se impune.