Punctul pe Y / marşi 22 februarie 2011 Nr: 3231

Un premier ungur? De ce nu?

Omul cu cea mai mare pondere executiva din UDMR, Laszlo Borbely a aruncat o vorba: „UDMR ar putea da prim ministrul!”.

Evident ca afirmatia poate fi considerata ca una lansata la plesneala, ca sa mai invioreze atmosfera. De ce nu? Uniunea a avut si candidat la Presedintie, in mai multe randuri, si n-a fost un capat de tara. Numai ca, dupa parerea mea, Laszlo Borbely nu vorbeste in dodii. In spatele afirmatiei sale se ascunde un serios semnal pe care UDMR il da „actionarului majoritar” al Aliantei de guvernare, care traverseaza o criza majora. De personalitate si de persoana.

Sigur, se poate zice ca satul sa tot caute pe la BNR un om care sa-l inlocuiasca pe Boc si dorind sa dea o lectie PDL-istilor „avizi de putere”, Traian Basescu s-ar putea orienta catre un reprezentant al partidului etnic. In fond, daca Hunor a fost bun de ministru al culturii romane, iar Marko de vicepremier al guvernului roman, de ce n-ar fi un altul - de exemplu Laszlo Borbely - bun de prim ministru? Are o experienta ministeriala considerabila (a indeplinit functia si pe perioada mandatului lui Tariceanu) se afla intr-o relatie coerenta cu politicieni din toate partidele. De ce nu, deci?

Directia in care bate Borbely cred insa ca e alta. Constituirea USL este un semnal de alarma si eventuala venire la putere a acestei aliante ar putea arunca UDMRul intr-o Opozitie cu care nu prea mai este obisnuit. In ultimii sase sau sapte ani, cu exceptia perioadei in care a functionat Guvernul PDL-PSD, ungurii au fost mereu in tabara de la putere. Drumul pe care merge actuala coalitie, sub inteleapta conducere a lui Boc, risca sa dea intr-o fundatura electorala, iar pronosticul sondajelor nu este deloc optimist, indicand ca pretul sustinerii democrat-liberalilor ar putea fi plasarea sub pragul electoral. In aceasta situatie Uniunea ar avea temeritatea sa-si asume conducerea guvernului printr-un premier. Oferta poate deveni la nevoie, conditie, iar in ultima instanta santaj: Nu ne dati functia de premier? Ne retragem din Coalitie si ne oferim serviciileUniunii Social-Liberale care va fi fericita sa nu mai trebuiasca sa astepte alegerile din 2012 ca sa-si vada visul cu ochii. Si de la care am putea obtine un „pret foarte bun”, daca nu unul similar.

Cam pe-aici cred ca stau lucrurile si cine are urechi de auzit cred ca le-a ciulit deja.