Punctul pe Y / luni 21 februarie 2011 Nr: 3230

Se cauta premier...

Nu e prima criza de premieri din istoria post-decembristp. Poate cel mai surprinzator episod a fost cel cu Nicolae Vacaroiu, scos din joben de Iliescu dupa alegerile din 1992, despre care inainte de desemnare nu se suflase un cuvintel. Evident, nu putini dintre veleitarii momentului au fost frustrati de aceasta decizie, dar Vacaroiu s-a dovedit, in cele din urma, a fi o optiune corecta pentru momentul respectiv.

Cele mai mari probleme in gasirea de premieri le-a avut Conventia Democratica. Si de data aceasta presedintele - acum Constantinescu - a scos din alt joben un candidat surpriza: primarul general al Capitalei, Victor Ciorbea. Preferinta pentru acesta s-a datorat relativei popularitati obtinute in cursul campaniei anti - Halaicu (!!!) si mancatoriei declansate in cadrul „fortei conducatoare” taraniste intre pretendenti de categoria lui Ciumara, Spineanu si Vasile. Dupa interludiul „Vasile”, s-a declansat o noua criza, rezolvata intr-o maniera originala de Mircea Dinescu, la restaurantul „Piccolo Mondo”, unde s-a decis decuplarea lui Mugur Isarescu de la BNR si trecerea sa temporara (postul i-a fost blocat) la Palatul Victoria. Aparitia guvernatorului in zona politica a corespuns unui scenariu de avarie care avea sa se repete peste timp, odata cu revenirea democratilor la putere, de data aceasta ca „forta conducatoare”. A trebuit ca Stolojan sa defecteze pentru a doua oara ca sa cada napasta pe capul lui Boc, si nu odata, ci de vreo patru ori la rand.

Am ajuns intr-un moment in care scenariile din 97 si 99 se repeta. Lumea politica - y compris cea democrata - s-a saturat de Boc ca egiptenii de Mubarak. Boc insusi pare sa se fi resemnat cu ideea ca ce-i prea mult nu-i sanatos si a acceptat, in principiu, ca ar cam trebui sa se retraga. O retragere care, insa, pune probleme grele tuturor celor legati intr-un fel sau altul de el si pentru care finalul mandatului poate insemna o catastrofa. Partidul e impartit, iar presedintele se afla in impas. Desi inima ii spune ca altul mai bun ca Boc nu exista, ratiunea il indeamna sa incerce o schimbare. Dar cu cine? Rezerva de cadre a partidului e compromisa pe termen lung. Incompetenta manageriala este o trasatura definitorie pentru intregul cabinet, populat cu specimene subdezvoltate de genul lui Igas, Ialomitianu, Vreme, Botis, Oprea sau Funeriu. Si atunci? Eterna solutie: Banca Nationala. Dar nu Isarescu, cel care nici mort nu mai da vrabia din mana pe toate ciorile de pe gardurile politicii. Si atunci sunt chemati la casting baietii lui. Dupa Croitoru, e acum Popa. Maine, poate chiar Florin Georgescu (mai stii? Si Maior era de la PSD...). Cautarea continua, pe principiul: da Doamne sa nu-l gasim!