Punctul pe Y / miercuri 26 ianuarie 2011 Nr: 3214

De la "sistemul ticalosit" la "statul ticalos"

Traian Basescu ne-a impuiat capul pe la trecutele alegeri cu „sistemul ticalosit”, din care el insusi provenea ca un produs de succes. Dupa cinci ani de inteleapta conducere, iata ca se impune o noua notiune: aceea de „stat ticalos”.

Ce e „statul ticalos”? Acela care-si conserva privilegiile pe seama celor mai defavorizati membri ai sai. Care, atunci cand proasta administrare si hotia il ameninta cu falimentul, baga mana, fara nici o reticenta, in buzunarele tot mai goale ale oamenilor. Acela care nu tine cont de nimic altceva decat de „nevoile” clientelei sale politice pentru a carei prosperitate nu ezita sa impovareze si mai mult categoriile sociale care au dus, sistematic, greul reformelor niciodata finalizate.

„Statul ticalos” este exact acela care, atunci cand trebuie sa-si reduca cheltuielile unei administratii labartate si ineficiente, prefera sa taie, „democratic”, lefuri si pensii, ca sa nu se atinga de privilegiile unor persoane si institutii favorizate. Adica, acela care face orice altceva decat sa protejeze, sa asigure supravietuirea celor pe seama carora guverneaza „in folos propriu”.

Valul de proteste ale pensionarilor militari - intr-o foarte mare masura justificate - sunt perdeaua de fum care acopera cea mai mare ticalosie: cea a aplicarii Legii unitare a pensiilor. Sub aceasta denumire se ascunde un proces masiv de spoliere a 90% dintre cei care si asa traiau la limita subzistentei. Sub pretextul - ce poate deveni penal - al negasirii de documente justificative pentru anumite perioade (statul fiind detinatorul arhivelor, nu cetateanul) se opereaza taieri masive ale pensiilor, rezultate din aplicarea solutiei ”salariului mediu pe economie” pentru intervalele respective. Precizarea facuta in formularele noilor decizii - redactate intr-o pasareasca perfecta - cum ca cei cu nemutumiri pot face contestatii si, pret de trei ani, pot sa-si caute documentele lipsa - suna cinic: daca mai traiti trei ani, o sa primiti bani din urma. Daca nu, sa va fie tarana usoara!

Mi-a cazut in mana decizia nr. 196183/ 13.12.2010, primita mai deunazi de doamna Elena. Calcule complicate au ca rezultat final o reducere a pensiei acesteia de la 798 de lei, la 432! Adica la jumatate! Iti este absolut imposibil sa intelegi - din lectura formularului - motivele pentru care recalcularea da acest rezultat stupefiant, din care reiese ca doamna Elena va trebui sa-si treaca zilele pe care le mai are de trait cu circa 3 euro pe zi!

Daca nu e multumita si face contestatie, va trebui sa-si ia bastoanele cu care se deplaseaza si sa inceapa sa colinde pe la institutiile pe la care a lucrat pentru a lua adeverintele pentru perioadele pentru care Casa de Pensii nu mai gaseste documente justificative. Faptul ca doamna are 87 de ani nu are importanta...

„Pana sa primesc decizia nu am privit cu ochi buni huiduielile si invectivele la adresa presedintelui. Mi-am zis ca traim intr-o tara civilizata si nu asa se rezolva lucrurile. Acum insa imi vine sa iau carjele, sa ies in piata si sa strig si eu: Jos Basescu si toti ai lui, care ne umilesc in halul asta!”.

Statul ticalos n-are solutii. Sau nu vrea sa aiba alte solutii decat cele ticaloase. Ma gandesc ca de mare ajutor i-ar fi un soi de solutie finala pe care au mai incercat-o si altii: ca pensionarii astia nesimtiti sa se imbrace frumos, sa se aseze in pat si - daca sunt cu plata la zi - sa dea drumul la gaze...

P.S. Numai din cei 80.000 de euro pe care vrea dna Udrea sa-i cheltuie pe spoturi de promovare a inexistentului turism romanesc s-ar fi putut plati 3200 de pensii ca cea a doamnei Elena...