Punctul pe Y / marți 25 ianuarie 2011 Nr: 3213

Calculele recalcularii recalcularilor

Sfarsitul de saptamana a fost buimacitor. Mai intai, a cazut ca o bomba, pe capul tuturor, decizia Inaltei Curti care spunea ca se suspenda operatiunea de recalculare a pensiilor militare.

Prima reactie a apartinut premierului care, dupa obicei, s-a repezit cu capul in zid: continuam recalcularea! Intre timp, specialistul guvernului in materie juridica - Elena Udrea - s-a uitat mai atent pe decizie si a facut niste comentarii din care reiesea ca suspendata fusese doar modalitatea in care s-a facut recalcularea si nu recalcularea insasi, problema putand fi rezolvata simplu, printr-o noua ordonanta de guvern.

Traian Basescu, venit ca omul gospodar la cumparaturi, la mall, a fost interpelat de nesuferitii de jurnalisti care l-au intrebat ce crede el. Cu o franchete care a lasat in fund pe toata lumea - inclusiv Boc si Udrea - presedintele constitutional a spus: trebuie respectata decizia Curtii!
Ura! Au strigat pensionarii, recunoscatori ca, in ultimul ceas, presedintele lor aduce dreptate.
Doar ca drumul dreptatii este drept unul complicat - pentru ca duminica dupa-amiaza, cand toata lumea dadea la zapada, presedintele ii aduna la Cotroceni pentru a se sfatui cu ei, pe Boc, Oprea, Ialomiteanu si Botis. Desi absenta, spiritul Elenei Udrea a pogorat asupra adunarii pentru ca in comunicatul dat nu facea decat sa se repete ceea ce spusese ea mai devreme: se va da o ordonanta si recalcularea se va face intr-o alta modalitate. Dar se va face!

Nu stim ce-au discutat cei patru corifei duminica, dar cred ca au ignorat subiectul principal: acela al oportunitatii acestei masuri. Oltean parca, atrasese deja atentia ca atacul la pensii a fost cea mai neinspirata si mai riscanta masura a cabinetului Boc. Desi respinsa de Curtea Constitutionala ca idee, reducerea pensiilor militare reprezinta, in ochii marii majoritati, un abuz, pe care doar „pensiile nesimtite” nu-l justifica, atata timp cat pentru acestea sunt penalizati altii. Nici principiul contributivitatii nu rezista la o analiza la rece, profesia avand propria sa filosofie bugetara, in care statul este cel care contribuie pentru aceasta categorie. Insistand pe aceasta idee, guvernul si formatiunile politice care-l sustin se situeaza pe terenul alunecos al pierderii accelerate de popularitate; concomitent cu favorizarea formarii unui solid pol al opozitiei. Practic, Basescu si compania isi asuma riscul pierderii sprijinului unei categorii importante, compusa nu doar din actuali pensionari, dar din cei viitori,inca aflati in exercitiul functiei, si care isi vad viitorul in culorile sumbre ale pensiei de subzistenta.

Stiu, dintr-o perspectiva - aceea a consecventei efortului reformator - demersul guvernantilor ar putea fi aplaudat. Limitarea la aceste aspecte, in care puterea se cantoneaza de prea multa vreme, risca sa tranforme recalcularea in buturuga ce va sa rastoarne carul reformei.