Punctul pe Y / luni 24 ianuarie 2011 Nr: 3212

Pensionarii militari: sah-mat la Guvern?

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care suspenda printr-o decizie - irevocabila - recursul Guvernului la decizia Curtii de Apel Cluj, prin care s-a dispus suspendarea executarii HG 735 din 21 Iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat si a pensiilor de stat ale politistilor reprezinta bomboana de pe coliva Guvernului.

Nu se stie, deocamdata, ce curs va lua „afacerea pensiilor militare” si in ce mod va afecta aceasta acordul cu FMI. Un lucru este cert: ca pensionarii care au actionat Guvernul in judecata isi vor primi pensiile integrale, ceea ce nu este limpede in privinta celorlalte, desi juristi cu experienta sunt de parere ca suspendarea efectelor unui act normativ nu poate, de principiu, sa vizeze doar persoanele implicate.

Se vede, insa, foarte bine, un lucru: ca in majoritatea actiunilor „reformiste” intreprinse de catre cabinetul condus de juristul Boc si din care fac parte jurista Elena Udrea (ministru) si juristul Catalin Predoiu nu au fost avute in vederea implicatiilor legale ale acestora. Curtea Constitutionala si instantele juridice au avut serios de lucru de pe urma initiativelor Executivului, pe care le-au intors in repetate randuri pentru vicii de procedura sau de conceptie, sau pe care le-au anulat. De doi ani, Boc si ai sai sunt angrenati intr-o permanenta batalie, nu cu criza sau cu reforma, ci cu ei insisi si cu incapacitatea cronica de a promova masuri nu doar corecte ci si justificate, in temeiul legii. De doi ani Guvernul pedaleaza in gol, generand haos si incertitudine prin maniera buimaca in care lucreaza. Ceea ce inseamna cheltuieli nejustificate si, mai ales, o nemaiintalnita tensiune sociala. Daca ar fi numai acest aspect - al incompetentei juridice - si guvernul asta ar trebui sa plece si sa nu mai incurce lumea.

Dar nu va pleca. Pentru ca incompetenta este dublata de ambitie, iar ambele de lacomie. La adapostul haosului, cei priceputi lucreaza de zor la jecmanirea bugetului si la sifonarea banului public in maniere pline de ingeniozitate, pregatind terenul pentru a face fata cheltuielilor din viitoarele campanii electorale ce au ca scop - legitim, nu? - mentinerea la putere a acelorasi personaje pentru a caror definire nu s-a facut niciodata economie de adjective.