Punctul pe Y / miercuri 19 ianuarie 2011 Nr: 3209

Protestul automobilistilor

E greu sa-i scoti din pepeni pe romani - istoria recenta ne-o dovedeste. Dar si cand reusesti...

Deocamdata, protestul automobilistilor impotriva cresterii - nejustificate, cred soferii nostri - aflat la apogeul sau, cu o conotatie mai degraba bascalioasa, de pe urma careia sufera mai mult casierele de la statii, decat sefii marilor companii. S-a considerat- pe drept sau nu- ca blocarea statiilor cu plata cu maruntis sau prin greva de alimentare cineva se va sensibiliza. Desigur, nu este de neglijat aspectul pe care-l genereaza deficitul de lichiditati, chiar si doar vreme de trei zile, care oricum va fi compensat dupa greva. Din acest semnal ar trebui sa ramana ceva, dar mi-e teama ca tocmai asta este aspectul ratat.

Oficialii romani s-au agitat de forma, cateva zile. Premierul chiar s-a interesat cum se formeaza pretul, iar Consiliul Concurentei a tras, dupa vreo 5,6 ani de investigatii primele concluzii, din care reise ca producatorii nu s-au organizat intr-un cartel pentru a tine pretul sus. Faptul ca se misca cam la fel este, pentru dl. Chiritoiu, o simpla coincidenta ce urmeaza trendul mondial al pretului benzinei, spre care tindem si noi.

Adica vom plati chiar mai mult decat acum. Alti specialisti dau vina pe faptul ca odata cu Petrom-ul, Romania a vandut austriecilor si rezervele de titei asa incat faptul ca suntem unul dintre putinii producatori europeni de benzina - cu circa 30% din totalul consumului provenind din resursele proprii nu ne ajuta prea mult sau chiar deloc.

Oricum, trebuie sa observam, ca spre deosebire de alte forme de protest, aceasta pare sa-i ingrijoreze cel mai mult pe guvernanti. Dintr-un motiv foarte simplu: nu detin pargiile de control al pretului. Si nici nu au interesul sa o faca. Atata timp cat statul ia mai mult de jumatate din pretul incasat din vanzarile la pompa a benzinei, prin accize, taxe si impozite, nu exista niciun motiv de a considera pretul prea mare. Iar orice crestere a acestua nu face decat sa-i majoreze incasarile, de care au atata nevoie.

Asa incat, dragi soferi, nu va mai agitati: nu veti primi niciun fel de ajutor de la Boc sau de la Ialomitianu. Si nici de la Isarescu pentru ca capacitatea monetariei de a produce maruntis este mai mica decat nevoile protestatarilor. Odata cu maruntisul din buzunare si sertare se vor goli si rezervoarele si oamenii vor reveni la pompe pentru a-si face plinul, pentru ca viata merge inainte, chiar si asa, taras-grapis. Iar pretul benzinei va continua sa creasca pana la nivelul european pe care nu-l vor atinge prea curand venitulile romanilor.

O concluzie s-ar putea, totusi, trage: luarea la 'bani marunti' a tuturor serviciilor pe care statul le ofera consumatorilor. Daca vom merge cu sacii de monede sa ne platim taxele si impozitele, poate ca cineva se va sesiza....