Punctul pe Y / vineri 14 ianuarie 2011 Nr: 3206

O rusine nationala

Ceea ce se intampla cu pensia unora dintre romani este o veritabila rusine nationala. O mostra de iresponsabilitate, chiar.

Pensia reprezinta poate cel mai important dintre drepturile omului care a muncit o viata intreaga. Dreptul de a spera ca zilele pe care le mai are de trait nu vor fi intunecate de spectrul umilintei si neputintei. A lua omului chiar si o parte din acest drept reprezinta un abuz incalificabil, pe care in nici un caz nu-l poate scuza nepriceperea statului de a-si gospodari resursele. Daca s-a ajuns in situatia de a nu mai fi bani pentru pensionari, nu este in nici un caz vina acestora. Vina revine exclusiv guvernantilor, care s-au dovedit ori iresponsabili, ori prosti admistratori. Iar faptul ca incearca acum sa dreaga lucrurile pe spinarea celei mai incercate dintre categoriile sociale reprezinta un exemplu de cinism greu de egalat.

A turuit dl Boc pana ne-a ametit despre „pensiile nesimtite” si despre contributivitate. Nici unul dintre subiecte nu a fost abordat in mod corect. Problema „pensiilor nesimtite” se putea rezolva punctual prin sanctionarea in comun a celor care au planuit si pus in practica acest mecanism ilicit. Iar despre contributivitate, acelasi vorbaret domn Boc a uitat sa aminteasca un lucru esential: ca angajatorul, adica statul, este cel care-si asumase sarcina contributivitatii pentru acele categorii de angajati care-i puneau la dispozitie nu doar capacitatea lor de a munci, ci chiar viata. Pentru ca asta e treaba cu militarii, indiferent din ce arma: cand este cazul, ei isi pun viata la bataie si nu o pun intre ore fixe, dupa program sau gradual. Or iata ca acest guvern de trista amintire isi face un titlu de glorie din a sanctiona o intreaga categorie de angajati, careia i s-a promis, cu acelasi impardonabil cinism, ca nimeni nu se va atinge de pensiile rezonabile. Ba, chiar ministrul lor, a spus ca-si va da demisia daca se va intampla acest lucru. Or, se dovedeste acum ca totul a fost o perdea de fum, vrajeala pentru fraierii care mai cred in cuvantul celor aflati la putere: ideea de baza a fost ca sa se ciupeasca de la toata lumea cate ceva, sub pretextul lipsei unor documente justificative (documente care s-au aflat mereu in posesia statului!) si inlocuirea lor cu un criteriu convenabil pentru buget: salariul mediu pe economie.

Iar cea mai mare bataie de joc la adresa pensionarilor militari o reprezinta faptul ca acelasi guvern a decis ca doar militarii care au initiat actiunea in justitie vor beneficia de pastrarea vechii pensii - intr-un context in care decizia instantei sa aiba o valoare egala pentru toti cei aflati in acea situatie. Cu alte cuvinte, se consfinteste un soi de justitie partiala care da sana guvernului sa mai economiseasca niste bani, de tocat prin ministerele specializate in sifonarea fondurilor publice.

Un lider democrat recunostea nu demult ca atacul la pensii a fost cea mai mare greseala facuta de guvernul Boc. Nu a fost si este doar mare: este impardonabila. O veritabila rusine nationala.