Punctul pe Y / joi 06 ianuarie 2011 Nr: 3202

Modelul "Kosovo"

Un reportaj tulburator prezentat in aceasta saptamana de canalul francofon TV5 Monde ne dezvaluie modul in care, sub tutela internationala a celor mai avansate democratii, se construieste consecvent statul de tip mafiot.

In Kosovo, puterea a fost preluata de liderii Armatei de Eliberare - in fapt o organizatie de tip terorist, care sub pretextul deprinderii de „asupritorii” sarbi, lupta pentru atingerea propriilor sale interese - controlul deplin al intregului teritoriu si continuarea unei purificari etnice inceputa inca de pe vremea lui Milosovici. Guvernul actual din Kosovo este sustinut inclusiv finanicar de Uniunea Europeana si Statele Unite. Miliarde de euro si dolari sunt pompate pentru a face din aceasta enclava un stat in adevaratul sens al cuvantului. Numai ca un procent important din aceasta „investitie” intra in buzunarele fostilor lideri ai UCK, deveniti ministri si inalti demnitari. Cu toate riscurile pe care le implica existenta lor, organizatii nonguvernamentale din Kosovo fac dezvaluiri incendiare despre nivelul incredibil al coruptiei. Actualul ministru al Transporturilor, Limaj, fost comandant UCK, judecat si achitat la Haga, datorita faptului ca martorii atrocitatilor comandate de el si-au retras, in mod surprinzator, marturiile, a fost demascat pentru acte de coruptie care au facut din ministerul sau principalul canal pe care ajutoarele europene curg in buzunarele unor firme - fantoma conduse de apropiati ai sai, in cadrul unor programe prin care jumatate din bugetul „statului” este alocat constructiei de drumuri. Drumuri care se degradeaza intr-un ritm alarmant, datorita nepriceperii celor care le executa. Mai mult: recent Kosovo a primit un credit de 600 milioane de euro (!) pentru constructia unei autostrazi (!!!), pe care o va gestiona acelasi ministru, asupra caruia EULEX a declansat de vreo sase luni o ancheta, care insa avanseaza cu dificultate. Seful Misiunii UE in Kosovo, Peter Feith, in a carui competenta ar intra si schimbarea ministrilor acuzati de diferite infractiuni, asteapta ca Limaj singur sa-si dea demisia, ceea ce acesta nu gaseste de cuviinta sa faca. Activistii civici din Kosovo cred tot mai mult ca exista o coniventa intre autoritatile kossovare si inaltii functionari internationali si ca tot ceea ce se intampla in prezent nu face altceva decat sa consolideze actualele structuri de putere de tip mafiot.

Ce mi s-a parut mai interesant in acest reportaj a fost capitolul care ne ajuta sa intelegem mai bine si ce se intampla la noi: principalul domeniu in care se afirma coruptia este cel al constructiilor de drumuri. Numai ca in Kosovo, spre deosebire de Romania, drumuri se mai si fac din banii tocati (un interlocutor din reportaj afirma chiar ca in curand intreaga „tara” ar putea fi acoperita de asfalt!) si nu se duc doar pe exproprieri extravagante si pe studii de fezabilitate ce nu mai apuca sa se transforme si in drumuri...