Punctul pe Y / joi 02 decembrie 2010 Nr: 3182

Basarabia alege intre oligarhi

Satui de violente, de la precedentul scrutin cu nabadai, basarabenii au optat, de data asta, pentru calm si civilizatie. Au mers la vot cu dorinta (fiecare dintre parti) de a intrerupe perioada de instabilitate si de a o apuca, pentru urmatorii patru ani, pe una dintre cele doua cai pe care le au la dispozitie: spre Europa sau spre Rusia.

Desi previzibila, victoria „comunistilor” lui Voronin nu va inclina balanta generala, pentru ca cele trei partide „pro-europene”, cum li se zice, ar putea lua conducerea daca vor reusi sa depaseasca orgoliile personale. Sau tentatiile pe care le-ar putea oferi partida voroniana. Cat despre „comunismul” acestora, imi permit sa am rezerve: despre ce fel de comunism se mai poate vorbi la un partid intesat de oligarhi si de profitori ai capitalismului salbatic? Despre ce comunism se mai poate vorbi in Rusia lui Putin, unde averea poporului a fost deja impartita intre reprezentantii mai vioi ai acestuia si unde clasa muncitoare nu mai are nici macar orgoliul de „forta conducatoare”, chiar daca nebeneficiara?

Comunistii lui Voronin sunt oligarhii noii oranduiri, cei care avand in maini instrumentele puterii fost comuniste, si-au facut parte din ceea ce societatea scosese la mezat. Olegarhi sunt si in celelalte partide, dar cei din primul sunt mai bine organizati si au interese mai mari. Pro-occidentalii sunt adversarii „comunistilor”, sositi mai tarziu la masa tocmelilor si obligati sa recurga la alte parghii pentru a accede la putere si la beneficiile ei. „Comunismul” voronienilor vine si de la reprezentativul esalon de populatie rusofona, care prefera o putere legata de Mosocova, uneia care nu se stie inca exact ce legatura are. Pentru ca pro-occidentalismul aripii liberale este, deocamdata, unul de forma, Moldova neavand inca sansa de a accede in structurile europene prea curand, cu tot sprijinul Romaniei, care mai degraba se intoarce impotriva.

Deocamdata, dezbaterea de la Chisinau este una teoretica, ca sa-i spunem asa, pentru ca victoria este una inca problematica, ce nu rezolva criza prezidentiala, prelungind statu-quo-ul care a blocat tara de aproape un an in toate deciziile importante. Ca sa nu mai vorbim despre partea ideologica care, asa cum spuneam, e invaluita in ceata intereselor materiale, moldovenii avand, practic, de ales, intre oligarhii rosii si cei albastri.