Punctul pe Y / vineri 22 octombrie 2010 Nr: 3152

Alianta anului: Hotii si prostii

Cand isi dau mana hotia si prostia, rezultatul e garantat. Iar diagnosticul poate fi pus fara ezitare …

Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta si miercurea aceasta in Parlamentul Romaniei este demn de Cartea Recordurilor. A fost nevoie de cateva zile, de la aprobarea in parlament a prevederii referitoare la scaderea TVA pentru alimente de baza la 5% si pana la cea a impozitarii pensiilor mai mici de 2000 de lei, pentru ca parlamentarii puterii sa se dezmeticeasca si sa-si dea seama ca au facut o gafa. Uluirea i-a coplesit, deopotriva, si pe reprezentantii opozitiei care nu intelegeau ce i-a apucat pe colegii lor din dreapta aulei sa imbratiseze cu entuziasm propunerile lor (cu atat mai mult cu cat chiar initiatorul celei de-a doua initiative tocmai si-o retrasese!) Au fost perioade de consternare si de deruta in care se parea ca forul legislativ intrase in zona crepusculara. Singura persoana multumita de situatie a parut sa fie Roberta Anastase, cea care - la presiunile Opozitiei - se retrasese de la conducerea sedintei.

Bref: prin acordul lor, parlamentarii Puterii au plasat in ograda Executivului o gaura bugetara de aproape un milliard de euro! Lucrul acesta se cunostea foarte bine si cu toate acestea … Probabil ca unul dintre cei mai uluiti de intorsatura luata de situatie a fost chiar Dan Voiculescu care, inca din 2006 se chinuie sa convinga administratiile din care micul sau partid a facut parte, de necesitatea reducerii TVA la alimentele de baza! Dar cel mai paradoxal este faptul ca unii dintre parlamentarii puterii, intre care ministrii Botis si Ialomitianu, au recunoscut senini ca au votat in cunostinta de cauza pentru aceste prevederi. Dar, in timp ce Ialomitianu a intrat in vrie, Botis a ramas pe pozitie: acum e treaba Executivului sa rezolve situatia! Este inutil sa ne mai intrebam cum s-a putut intampla asa ceva. Principalul vinovat pare sa fie formularea care a stat la baza votului si care a introdus confuzia dintre aprobare si respingere. Paradoxal este si faptul ca aceste doua masuri par a fi singurele lucruri bune, in avantajul celor afectati de criza, pe care le ia Guvernul Boc. Dar, culmea, dintr-o profunda eroare!
Evident, opozitia nu va pierde prilejul de a specula situatia. Voiculescu a si dat de stire ca daca presedintele nu promulga legile, i se va intenta impeachment-ul. Uluit si el, Jeffrey Franks de la FMI, se intreaba de unde va scoate Boc miliardul lipsa, fara sa mareasca alte taxe. Nu-i vine nici lui sa creada ca prostia omeneasca - parlamentara - poate fi atat de mare, incat alesii sa nu stie ce voteaza. Dar daca pe agenda se afla chiar motiunea? N-ar fi votat-o cu aceeasi veselie?

Exista o vorba: prostia si hotia fac adesea casa buna. De la furtul de voturi de la legea Pensiilor pana la stupiditatea voturilor aiuristice nu este o distanta prea mare. Iar ea caracterizeaza perfect modul in care este condusa, astazi, Romania. Si de cine …