Punctul pe Y / miercuri 20 octombrie 2010 Nr: 3150

Gunoiul de sub presul Finantelor

Poate ca daca nu s-ar fi agitat pe culoarele ministerului, agitand acuzator la camerele TV fluturasii cu ultima leafa incasata, angajatii Finantelor si-ar mai fi putut pastra, o perioada, privilegiile. Asa insa, cu greva spontana, cu sechestrarea ministrului in birou si cu gura mare a lui Marica pe toate canalele de stiri, si-au ingropat prematur sansa. O mai puteau duce asa, un an-doi, cat nu avea cine sa le-o reteze.

A iesit insa la iveala toata manaria asta ordinara - o zic fara sa ma tem de cuvinte. Pentru ca de aproape 15 ani, de pe vremea lui Ciumara, Finantele fenteaza bugetul intr-un mod pe care nu l-ar permite nimanui. Cum? Simplu ca buna ziua: salariile din Minister sunt, intr-adevar, mici. Cam o treime din suma care se incaseaza in mod regulat. Impozitul la aceste sume este si el modic! Completarea - zisa „stimulente” - e impozitata la un alt nivel, incomparabil mai mic decat cea de la salariile propriu-zise. In felul asta angajatii castiga mai mult, virand la buget mai putin decat toti ceilalti bugetari.

Nu mai vorbesc cat de incorecte - moral, in primul rand - sunt stimulentele. Finantistii isi fac prin ele parte din veniturile nebugetare - recte amenzi, majorari, recuperari - de care sefii dispun in mod aproape discretionar. In sensul ca sumele care revin unei entitati sunt repartizate nu dupa vreun criteriu oarecare, ci dupa bunul plac al sefului care-si taie el in primul rand partea leului. Se naste astfel o veritabila conjuratie a spoliatorilor in care fiecare nivel il cointereseaza pe cel superior. Partea cea mai incorecta consta in faptul ca, veniturile lor depinzand de sumele „recuperate”, se naste un avant irepresibil de a gasi nod in papura oricui nu cotizeaza pe sub masa. Printre contribuabili circula vorba ca de Fisc si de moarte n-ai cum sa scapi, iar primul daca-ti iese in cale, nu va pleca cu mana goala oricat ai fi tu de corect.

Ei bine, toata aceasta increngatura de interese si de neregularitati persista de 15 ani si nici unul dintre sefii care s-au perindat pe la minister n-a avut curaj sa o descalceasca. Celor care au incercat, le-a sarit in cap sistemul. Altii, ca vrednicul Pogea, nici macar nu i-a facut-o cunoscuta onestului Boc, sa stie si asta cum va dansa. Culmea este ca de ea trag acum doi oameni din sistem bine ancorati in mecanism, si Ialomitianu si Blejinar figurand printre cei care au dat Finantele in judecata ca sa-si recupereze niste stimulente pe care nu le-au incasat la timpul potrivit.

Asa ca, stimati romani (apelativul preferat al cui stim noi) nu mai plangeti pe umarul soferilor si bufetierelor de la MF, care incaseaza stimulente pentru zelul depus in recuperarea datoriilor si a taxelor. Ganditi-va mai degraba cat este de anormal ce se intampla acolo si ca nu este o vorba goala indemnul - fi el si prezidential - de a se intra in normalitatea unei legi unice a salarizarii.