Punctul pe Y / vineri 15 octombrie 2010 Nr: 3147

Candidatura lui Blaga

Blaga si-a anuntat, practic, candidatura la presedintia PDL. A adaugat: in cazul in care lucrurile vor capata o anumita turnura. Adica se vor face presiuni ca functia sa revina unor oameni care sar etapele. De experienta, de incredere... Declaratia aceasta are mai multe semnificatii, iar modul in care au salutat-o cativa dintre oamenii cu greutate din partid indica foarte clar prima consecinta: Boc iese din joc. Practic, nimanui nu-i mai trece prin cap ideea ca seful celor cinci guverne paguboase mai e in stare de vreo isprava in partid. Este, deja, out.
A doua semnificatie tinteste direct spre „baietii destepti” ai presedintelui, din gruparea Voinescu-Preda si chiar Udrea. Sau mai ales Udrea. Veto-ul „buldogului” fata de o astfel de varianta este clar si fara echivoc, cu atat mai mult cu cat sarutul de Iuda „al presedintelui” de la remanierea sa din functia de ministru nu indica sa mai fi ramas vreo urma de simpatie intre cei doi. Blaga a fost intotdeauna un personaj incomod in partid, prin lipsa sa de maleabilitate si de incovoiere in fata hachitelor presedintelui. Basescu nu i-a iubit pe veteranii partidului, pentru ca acestia ii cunosc prea bine biografia. In fata lor nu mai poate poza in apostol al dreptatii si onestitatii. De cei pe care nu i-a impins in afara, spre PSD sau PNL, a incercat sa scape dandu-le functii in care sa se compromita. Daca cu Videanu si Berceanu n-a avut probleme, cu Blaga a fost mai greu si a fost nevoie de jongleria din episodul marsului politistilor ca sa-l preseze sa-si dea demisia.
Dar, cel mai puternic imbold de a se angaja deja in campania electorala de partid a venit dinspre Elena Udrea. Ambitiile acesteia nu cunosc limite. Mizand totul pe Basescu, si-a permis sa fie de parere ca Boc trebuie sa demisioneze cu tot cu guvern. Nu odata a acuzat „greaua mostenire” de la Dezvoltare, dand de inteles ca in mandatul lui Blaga s-a furat ca in codru. Acum, cu fondurile ministerului, mituieste in dreapta si-n stanga primarii si presedintii de Consilii Judetene de la care asteapta sprijin la urne. Cine-si inchipuie ca Basescu si Udrea au vreo jena de a declansa o astfel de campanie se inseala. Nu au.

Pentru Blaga, aceasta provocare e una vitala. In afara acestei functii, pentru el nu va mai fi loc in PDL. Se vor gasi vocile care sa-i acuze bunele relatii cu dusmanii din afara - ca un prim si solid motiv de indepartare. Sansele sale de castig sunt insa reale si vor fi amplificate de criza guvernului Boc, care nu si-a parcurs inca tot traseul.