Punctul pe Y / miercuri 13 octombrie 2010 Nr: 3145

Rendez-vous cu Angela

Daca presedintele Statelor Unite este cel mai puternic om din lume, echivalentul sau in plan european nu poate fi altul decat cancelarul german. Adica alta.

Angela Merkel nu e o „doamna de fier” cum era Margaret Thatcher. Este o doamna a politicii care s-a remarcat mai degraba prin maleabilitate decat prin intransigenta. Intr-o lume a barbatilor, cancelarul german isi impune vointa si stilul intr-o maniera in care este aproape imposibil sa nu i se recunoasca autoritatea. Cu nimic mai putin feminina datorita functiei, Angela Merkel a imprumutat de la „sexul tare” doar pantalonii, la care nu renunta in nici o ocazie si care, subliminal, ii ofera, probabil, sentimentul egalitatii cu interlocutarii sai masculi.
Vizitatoarea noastra de ieri se afla la comenzile celei mai puternice economii europene - si cand zici „economie”, asta implica aproape tot, pentru ca nu exista tari puternice altminteri, dar slabe economic - intr-unul dintre cele mai dificile momente de dupa scindarea lumii in cele doua blocuri antagoniste. Pe scaunul pe care-l ocupa la Berlin au stat Kohl, intregitorul si Genscher, nivelatorul, iar Angela Merkel aspira la titlul de „invingatoarea”. Invingatoare a crizei mondiale si artizana plasarii Germaniei pe prima pozitie, cea mai influenta, a constructiei europene.

Germania a iesit din criza. Cum? Simplu: dupa reteta care a facut din tara pusa la pamant de Hitler si de inamicii sai, o natiune invingatoare in celelalte planuri. Prin seriozitate, disciplina si munca indarjita. Intr-un clasament al celor mai muncitoare natii din Europa (lasam deocamdata la o parte China - ea apartine altei lumi) Germania se claseaza pe prima pozitie. De aici, ea a dirijat sau influentat toate procesele care au avut loc in Europa in ultimele decenii - si dezmembrarea Iugoslaviei, si separatia Cehoslovaciei, si avansul spre Uniune a celor trei „fruntasi” ai Estului - Polonia, Ungaria si Cehia. Desi promotoare a unei politici moderne, pragmatice, Germania nu si-a ignorat istoria. Este, poate, motivul pentru care Romania nu s-a aflat in prim-planul intereselor germane. Nu-ti dai sufletul pentru un partener care te-a tradat de doua ori, in cele mai dificile momente. Il tii, cat poti, la distanta. Este ceea ce s-a intamplat cu noi. N-am reusit niciodata sa ne apropiem de o Germanie care ne-a tratat corect, da cu rezerve. Ne-a lasat pe mana partenerilor istorici, buni la vorba dar inceti la fapte. De aceea investitiile germane in Romania sunt nesemnificative. De aceea nici o banca germana nu si-a deschis vreo filiala in Romania. De aceea Bulgaria a beneficiat de incomparabil mai multa atentie din partea Germaniei decat noi.

Evident ca, in acest context ne punem intrebarea: va schimba ceva aceasta vizita a doamnei Merkel? Raspunsul e simplu: daca vom reusi sa fim seriosi si parolisti, da. Daca nu, nu. Vom ramane cu amintirea - placuta, nu-i asa - a vizitei acestei doamne care, dincolo de zambetul sfielnic, de fetita, ascunde un caracter ferm si o judecata necrutatoare. Si, poate ca nimic nu poate fi mai nepotrivit decat poza oficiala a acestei vizite: o femeie puternica (a lor) alaturi de un barbat neputincios (al nostru) ...