Punctul pe Y / luni 11 octombrie 2010 Nr: 3143

Igas - in misiune la Craiova

La Craiova - devenita veritabila capitala a criminalitatii - a avut loc un act cu consecinte tragice: o cearta intre doua grupuri de tineri s-a soldat cu injunghierea a doi dintre acestia, unul decedand.

In ansamblul faptelor violente ce se petrec cotidian in Romania este un lucru aproape banal. Majoritatea crimelor comise de romani au loc pe fondul consumului de alcool sau al disputelor dintre bande de interlopi. Cu toate acestea, statistica mortilor rezultati din aceasta categorie indica un procent net inferior altor cauze. Pe primele locuri, in privinta mortalitatii (capitol la care detinem un veritabil record negativ in Europa) se situeaza decesele cauzate de boli, urmate de cele rezultate din accidente rutiere. Circa 3000 de romani sanatosi si, fara antecedente mor pe sosele. Cu toate acestea, inca n-am auzit ca vreun ministru de Interne sa se deplaseze la locul unui accident pentru a analiza cauzele si a dispune - impreuna cu factorii responsabili - masurile necesare, cum a facut proaspatul ministru Igas, dupa incidentul tragic de la Craiova. De ce s-a dus ministrul acolo? Pai habar n-are de procedurile de specialitate, dansul fiind jurist, specializat in tentativele de rasturnare a presedintilor Senatului. La Craiova, dl Igas n-a reusit, probabil, decat sa-i incurce pe localnici si sa introduca o stare suplimentara de stress. Ceea ce a facut acolo, putea sa faca si din cabinetul sau de la Bucuresti. Este un vechi sindrom comunist ca acolo unde se intampla ceva grav sa se repeada toata nomenclatura ca sa dea senzatia ca cu cat sunt mai multi si cu functii mai inalte, cu atat lucrurile se vor rezolva mai repede si mai competent.

Daca e sa o luam altfel, cel care ar fi trebuit sa se repeada primul la Craiova este ministrul Funeriu, pentru ca ce s-a intamplat acolo tine de cronicizarea unor stari de lucruri din scoala romaneasca, unde violenta si infractionalitatea castiga tot mai mult teren sub privirile neputincioase ale dascalimii. Singurul lucru bun pe care l-ar putea determina focalizarea atentiei publice asupra intamplarii de la Craiova este ca toti factorii responsabili sa contribuie la lansarea unui program care sa readuca linistea in scoli si in sufletele parintilor, pentru ca acestia sa nu mai astepte, cu inima stransa, sa vada daca copiii lor se intorc acasa teferi sau intr-un cosciug.

Cat despre dl Igas, m-as bucura sa-l vad mai ales pe sosele - pentru ca acolo au loc veritabile carnagii - dupa cum s-a vazut recent si la Tulcea, unde nu s-a mai deplasat nimeni sa impulsioneze ceva, nu se stie exact ce ...