Punctul pe Y / vineri 08 octombrie 2010 Nr: 3142

A fost - in sfarsit - descoperita gena prostiei!

A fost descoperita gena prostiei - titreaza ziarele, anuntand una dintre cele mai importante realizari ale biologiei modiale. S-a demonstrat stiintific ca starea de prostie este genetica - poate chiar ereditara - si se datoreaza unei particule care se infiltreaza hoteste in ADN-ul nostru cel de toate zilele.

Asta inseamna doua lucruri: primul ca te nasti prost si al doilea, ca nu te poti vindeca de aceasta, sa-i zicem, boala. Doar daca cercetatorii, in ravna lor pentru cauze nobile, nu vor descoperi si modalitatea prin care gena asta pacatoasa poate fi inlaturata sau inlocuita nanotehnologic. Cu gena desteptaciunii, de pilda, numai ca asta nu a fost inca descoperita.
Aceasta revelatie stiintifica este valoroasa si din alt punct de vedere. Stabileste, fara nici un dubiu, ca prostia nu este molipsitoare si, deci, nu poate fi transmisa de la un individ la altul prin strangere de mana, respirarea aceluiasi aer, sarut ori - cine stie? - contact sexual. Faptul ca se inregistreaza existenta concentrata a mai multor prosti in aceeasi grupare umana nu poate fi pusa decat pe seama intamplarii sau a unei atractii misterioase care se manifesta intre posesorii aceluiasi tipar al ADN-ului.

Cel mai bun exemplu in acest sens ni-l ofera actualul Executiv si conducerile politice ale majoritatii institutiilor statului. Fara a sti ce si cum e cu prostia din punct de vedere stiintific, observatorii au definit guvernul condus de dl Boc ca cel mai prost din istoria de 20 de ani a democratiei romane. Indicele de prostie colectiv este rezultanta indicilor individuali. Dupa recenta remaniere, acesta s-a consolidat, prin venirea a vreo 4 sau 5 noi ministri care se incadreaza perfect in aceasta categorie. La randul lor, ministrii prosti au asigurat continuitatea calitatii prin numirea in functii de conducere a unor personaje luate de pe la coada vacii pentru a fi promovate si rasplatite pentru devotamentul electoral.

Un lucru ramane neclarificat: daca si hotia este determinata de vreo gena! Pentru ca, in mod constant, esaloanele de prosti sunt dublate de cele de hoti - cei care au indemanarea nativa de a subtiliza tot ce poate fi subtilizat, de regula cu acoperirea legalista a prostilor. Dubiul este legat de faptul ca hotia ar putea fi incadrata mai degraba in categoria talentelor, care se exerseaza si se amplifica, in timp ce prostia este constanta ca valoare. Un prost nu poate deveni, cu timpul, mai prost sau mai putin prost. Pe cand un hot ...

Prostia si hotia - sunt doua componente de baza ale vietii politice si studiile care se fac asupra lor pot aduce clarificari semnificative asupra evolutiei (sau involutiei) societatii.