Punctul pe Y / marți 05 octombrie 2010 Nr: 3139

Funia si casa spanzuratului...

Reuniunea democrata de la Suceava de la finele saptamanii trecute a marcat intentia liderilor PDL de a trece, din defensiva, in ofensiva.

Cu toata degringolada determinata de situatia dificila in care se afla partidul de la putere, motivata nu atat de criza, cat de incapacitatea unui Executiv incropit din persoane fara resursele intelectuale si manageriale necesare, democratii incearca sa stranga randurile pentru a preveni un dezastru. Primul obiectiv il reprezinta alegerile locale de la mijlocul anului viitor. Chiar daca suportul popular a scazut la cote ingrijoratoare, liderii partidului mizeaza pe „arma secreta” pe care o reprezinta accesul la resursele bugetare destinate comunitatilor locale. Pompand alocatii catre acele primarii la a caror conducere se afla reprezentanti ai PDL, se spera ca va fi intarita convingerea alegatorilor ca doar ramanerea la putere a acestuia le va asigura bunastarea viitoare.

Cu toata negatia lui Boc, directionarea politica a resurselor bugetare ramane o realitate, confirmata chiar de catre presedintele Basescu, cel care l-a si amenintat pe premier - in urma scandalului de fraudare a voturilor pentru legea Pensiilor - ca-l va demite daca va da bani la PSD. Adica la primariile conduse de pesedisti.

Aerul triumfal al reuniunii de la Suceava, din fief-ul celui mai puternic „baron local” al partidului, a semanat mai degraba cu o sedinta de autosugestionare in fata unui pericol iminent. Colata pe re-alegerea lui Flutur ca sef al organizatiei judetene, intalnirea a mustit de slogane cu caracter agresiv. De la lansarea campaniei electorale, proclamata de „premierul din umbra” Elena Udrea, pana la gaselnita autorului genocidului gainilor, cu funia si voturile ce ar urma sa fie livrate celor pe care consoarta lui Turcan i-a botezat „suspendaci”, toata manifestarea a avut un permanent caracter de ambiguitate din care fiecare a inteles ce-a vrut: democratii - ca cei ce urmeaza sa se suspende sunt chiar pesedisti; social-democratii - ca Flutur le ofera un sprijin neasteptat pentru reusita actiunii lor.

Subiectul suspendarii este unul pe muchie de cutit. Adversarii spera sa se confirme scenariul din 2007, cand ceea ce s-a reusit in Parlament, nu a mai fost continuat la referendum. Sustinatorii mizeaza, cu temperanta, pe starea de nemultumire din PDL, in nadejdea ca vor recruta de acolo voturile lipsa. Desi nimeni nu crede in succesul demersului, tuturor le este teama de urmarile sale, neputand fi exclusa, din capul locului, nici una dintre variante.

Cert este ca, abordand subiectul, Flutur a deschis discutia in chiar „casa” spanzuratului. Adica acolo unde lucrurile sunt cat se poate de complicate ...