Punctul pe Y / luni 04 octombrie 2010 Nr: 3138

Conspiratia - constitutionala - a mogulilor si politicienilor

Premierul denunta un complot abject: doi moguli (din trei) si doi politicieni si-au dat mana pentru suspendarea lui Basescu! Nu precizeaza cine sunt acestia, pentru ca-i stie toata lumea. Ține doar sa sublinieze ca daca, Doamne Fereste, manevra le-ar reusi, ar fi o nenorocire pentru tara. Cei care doresc sa faca acest lucru cred, dimpotriva, ca ramanerea lui Basescu la Cotroceni este cea mai mare nenorocire . Unde este adevarul?

Problema presedintelui este ca, de sase ani de cand e in functie, a avut intotdeauna probleme cu cineva. Ba cu aliatii, ba cu opozitia, ba cu premierii, ba cu mogulii. Prestatia celui mandatat de Constitutie cu medierea intre puteri, intre institutii, a fost aproape permanent una care a acutizat conflictele pe care, de cele mai multe ori, le-a si generat. Aici s-ar putea crede, asa cum o si fac unii dintre sustinatorii sai cu propensiuni talibane, ca Traian Basescu este unicul om cinstit si drept si plin de bune intentii din aceasta tara, confruntat sistematic cu multimea celor rai si incorecti, animati de intentii perfide. Cei care cred acest lucru uita insa un fapt esential: Traian Basescu nu s-a nascut in Decembrie 2004 si nici nu a fost parasutat atunci de prin alte zari mai senine si mai luminoase. Nicidecum. El este, asemenea majoritatii politicienilor romani, un produs al acestui mediu in care s-a afirmat si s-a perfectionat pana la a accede pe cele mai inalte trepte prin metodele clasice. Nu-l deosebeste mare lucru nici de Tariceanu, nici de Ponta sau Antonescu, nici chiar de Voiculescu. Mai ales ca, in diferite etape si-au dat mana si au colaborat pentru atingerea unor obiective, comune pana la un punct.

Asta odata. Dupa cum o dezvaluie dl Boc, operatiunea „mogulilor si politicienilor” apare ca una subversiva, ca un complot, dat la iveala de vigilenta premierului (si a Serviciilor). In fapt lucrurile sunt limpezi ca lumina zilei. Cei dati in vileag - e vorba despre politicieni - nu si-au ascuns nici un moment aceasta intentie. N-a fost nevoie sa fie interceptati din satelit. Ea reprezinta un demers politic constitutional, a carui reusita depinde de raportul de forte pe care vor reusi sa-l stabileasca. Daca nu vor avea o majoritate, dl Basescu n-are de ce sa se teama. Daca insa vor reusi sa-si alature si o parte dintre componentii - nemultumiti - ai coalitiei, situatia se poate schimba radical ...

Ca acest episod poate avea consecinte negative - inclusiv pe planul sortii premierului si a cabinetului sau - e o alta problema. Dar, nu suntem oare intr-o perpetua situatie de criza de cand a fost pus dl Boc la comenzi? Ar putea fi si mai rau de atat?