Punctul pe Y / Wednesday 29 September 2010 Nr: 3135

Victoria "partidei" locale!

Odata cu numirea lui Igas la Interne, balanta puterii din interiorul Executivului incepe sa se incheie in favoarea „teritoriului”. Adica a baronilor locali. „Centrul” - reprezentat de tripleta BVB - se repliaza si va incerca sa-si pastreze influenta in partid, in timp ce „regiunile” - reprezentate de Falca, Oltean, Scripcaru, Flutur, Stefan isi planteaza oamenii la nivelurile intermediare ale administratiei. Adica acolo unde se afla robinetele banilor care trebuie recuperati dupa marea cheltuiala electorala.

Igas se alatura galeriei de anonimi de partid impusi de „partida” locala care, sprijinita din umbra de Basescu, prin Elena Udrea, pregateste o veritabila „restructurare” a PDL-ului.
Ceea ce ar putea sa para un act de nerecunostinta din partea lui Basescu se dovedeste un gest politic rece si calculat. „Greii” partidului, cei care l-au adus la putere pentru a doua oara, si-au facut datoria si pot sa plece. Cu atat mai mult cu cat asupra lor s-a focalizat tirul opozitiei si al presei. Aflati in fruntea ministerelor care beneficiaza de cele mai importante alocatii bugetare, acestia au girat operatiunile de recuperare si recompensare cu o lipsa de discretie care i-a expus tirului atacurilor. Remanierea de grup si cea individuala, de acum, inlatura unul dintre subiectele principale de disputa. „BVB” nu mai exista ca entitate. A fost inlocuita de galeria de ministri - marionete a baronilor locali, care vor incerca acum si ei sa-si recupereze investitia electorala din ceea ce a mai ramas nefructificat prin bugete. Nu sunt, probabil, la fel de destoinici ca predecesorii lor in astfel de operatiuni, dar cu siguranta ca vor fi ajutati sa se descurce.

Dupa cum se poate lesne banui, in toate e mana lui Basescu. Prin inlaturarea celor trei el pregateste terenul pentru o ascensiune spectaculoasa: cea a Elenei Udrea. Decuplata de trio-ul sacrificat, aceasta a lucrat sa-si construiasca o platforma individuala, inclusiv prin criticile la adresa premierului si prin sugestia ca acesta sa demisioneze. Oricum, Boc nu mai are multe zile de petrecut la Palatul Victoria. Autoritatea si competenta sa se apropie de zero si nu va mai trece mult pana cand va fi complet ignorat de fortele care au preluat controlul. Va fi lasat sa se mai adune o portie de resentimente publice pana cand se va decide ca si-a facut datoria, ca sa spunem asa, si poate sa plece si el. In locul lui nu vor veni, mai mult ca sigur, nici Udrea si nici Blaga. Prima - pentru ca e prea devreme ca si fie expusa unui asemenea risc, al doilea - pentru ca prin adunarea, in jurul sau, a unui numar important de nemultumiti, poate reprezenta un pericol pentru functionarea mecanismului de decizii luate la varf si transmise esalonului executiv pentru a fi aplicate. Urmatorul premier va fi tot un fel de Boc, mai putin uzat, care va trebui sa asigure, cu pretul propriei sale cariere politice, tranzitia spre etapa post-criza. Asta in cazul in care situatia generala nu va duce la confruntari si explozii sociale greu sau imposibil de gestionat de actuala putere.