Punctul pe Y / luni 30 august 2010 Nr: 3112

Anchetez pentru tine: noul joc de societate

Efectele targediei de la Maternitatea Giulesti sunt contradictorii. Pe de o parte, la varf, a fost tratata ca un „incident” (presedintele Basescu) sau ca o „intamplare nefericita” (premierul Boc). Apoi, inca din primele momente, cei responsabili - inclusiv directorul dr. Bogdan Marinescu - au pozat in martori nevinovati, fiind cat pe ce sa-si asume meritele interventiei rapide. Cel mai critic moment a fost acela cand a trebuit sa se gaseasca un prim tap ispasitor. Premierul a ridicat din umeri, declarand ca ministrul Cseke nu i-ar fi facut nici o aluzie in legatura cu demisia sa. Tot Cseke a ridicat la randul sau din umeri, afirmand ca descentralizarea tocmai fiind definitivata, spitalul nu se mai afla in parohia sa. Ca si bancul cu tabloul gol reprezentand o batalie dintre romani si turci (primii nu sosisera, iar ceilalti tocmai plecasera). Oprescu, noul patron al spitalului, s-a debarasat in prima instanta de orice raspundere, pe motiv ca maternitatea abia fusese preluata iar municipalitatea nici nu apucase sa se dezmeticeasca in legatura cu aceasta schimbare. Abia intr-un tarziu primarul a acceptat, cu greu, sa-l suspende din functie pe colegul sau, medic, ca sa mai inchida gura presei (gura care urma sa fie inchisa definitiv de reglementarile pe drepturi de autor, cateva zile mai tarziu ...)

Pana la arestarea asistentei Florentina Carstea - veritabilul acar Paun al intregii afaceri se pare ca numai Dumnezeu din cer e responsabil de aceasta nenorocire. Un reputat medic de origine romana, sef al unui prestigios institut din Limbourg, aflat pentru cateva zile prin Bucuresti, imi marturisea contrariat ca daca o astfel de intamplare ar fi avut loc in Germania sau Franta, ori alta tara civilizata din Europa, ea ar fi avut drept consecinta demisia imediata a ministrului Sanatatii si - foarte probabil - chiar a primului ministru. Noi, insa, avem avantajul de a nu ne numara printre tarile civilizate ale Europei si ne putem permite sa aruncam in carca unei biete asistente toate relele care s-au ingramadit in sistemul sanitar, de pe urma indiferentei, neglijentei si dispretului cu care acesta a fost tratat sistematic.

Insusi refuzul lui Boc de a accepta completarea locurilor libere altfel decat pe baza pagubosului sistem de „1 din 7” reprezinta o mostra de incalificabila obtuzitate. Zice acesta: Nu imi permit sa dau oamenii afara si in acelasi timp sa angajez altii. Logic. Dar ce va impiedica sa dati afara functionarii si bagatorii de seama care iau banii degeaba si sa angajati asisrtente si medici in locurile in care absenta lor incepe sa creeze probleme insurmontabile?
N-as trece peste un aspect: ancheta cazului. Procurorul Iacob s-a remarct prin lunga si laborioasa ancheta a cautarii Elodie pe care a rezolvat-o stiti cum. Acestuia i-au trebuit prea multe zile ca sa puna mana pe asistenta neglijenta.

(un tip de neglijenta curent in spitalele noastre) si foarte putine ca sa ia o masura stupefianta: punerea sub sechestru a maternitatii! Ca si cum nu ar fi o institutie publica, ci o banala societate comerciala. De aici inainte drumul anchetei pare si el pavat cu incompetenta si aberatii.