Punctul pe Y / joi 26 august 2010 Nr: 3110

De ce sa nu faca Basescu ce face si Obama?

Povestea este destul de incurcata, desi, la inceput lucrurile apareau suficient de clare pentru a produce revolta unei anumite parti a opiniei publice: un cetatean onest, vizibil nemultumit de performanta politica a celor pe care presedintele i-a mandatat sa descurce trebile tarii, isi iese din pepeni si, vazandu-l pe presedinte ca iese dintr-un restaurant din apropiere, il apostrofeaza: „Sa-ti fie rusine!” - i-ar fi zis acesta, situatie in care Traian Basescu a ripostat dupa „modelul Ploiesti”, plesnindu-l peste bot pe obraznic.

Dupa ce-au stat si au cugetat o zi intreaga, baietii de la SPP au venit cu varianta lor: nici pomeneala de contact fizic intre cei doi, intre ei interpunandu-se zidul de piepturi al devotatilor aparatori ai integritatii (fizice) prezidentiale. Doar niste vorbe aruncate de un individ lipsit de maniere!

Ceva mai tarziu, dinspre presedintie se scurg spre mediile prietenoase (intamplator acelasi Hot News) niste informatii confidentiale: cetateanul cu pricina era beat (s-a si calculat cat a baut!). Tot episodul a fost premeditat pe terasa scriitorilor, unde acesta se afla in compania altor betivani. Mai mult: omul Chitic era tovaras de afaceri cu Rosca Stanescu si se aflase si in solda lui Patriciu! Deci, totul e cusut cu ata alba a provocarii.

„M-a lovit direct peste gura!” - precizeaza in declaratii facute exclusiv presei antiprezidentiale avocatul Chitic, dar nu poate sa aduca probe in acest sens nici de la medico-legal si nici de la nevasta care-l insotea. „Ce sa fi facut presedintele, cand nemernicul ar fi injurat-o si pe doamna Maria?” - soptesc, discret, aparatorii onoarei prezidentiale.

Din pacate pentru eventualul proces de clarificare a episodului, scena n-a fost filmata de Felix Tataru, situatie in care ar fi inutila chemarea lui Daniel Funeriu care sa demonstreze el, „frame cu frame”, ca mana prezidentiala nu s-ar fi putut, fizic, contorsiona in asa fel incat sa-l poata plesni pe misel. Ma astept insa ca, daca povestea va mai face valuri, chiar domnul presedinte sa iasa la TVR si sa declare solemn: „Jur ca nu l-am lovit pe Chitic nici cu capul in gura si nici cu genunchiul in boase!”

Lasand gluma la o parte: este regretabil ca asemenea lucruri se pot intampla, Ca cetatenii Romaniei pot da dovada de o asemenea lipsa de respect fata de institutia pe care o reprezinta cel ales temporar in functia de presedinte. Este pacat, totodata, ca cel ales nu reuseste sa isi protejeze suficient imaginea, renuntand la escapadele marinaresti prin carciumi, unde in mod inevitabil - cat ar fi de vigilenti sepepistii - se pot produce asemenea incidente.

Altminteri, sa acceptam ca a fost vorba despre o neintelegere. A resorturilor democratiei si transparentei.

P.S. Cineva imi obiecta ca de ce sa nu frecventeze Basescu terasa „Ciresica”, cand chiar Obama umbla prin fast-food-uri, cu tot cu cei de la Secret Service. Da, dar la fast-food nu se servesc sprituri, ci doar daunatoarea Cola.