Punctul pe Y / marți 24 august 2010 Nr: 3108

Romania: o tara cu termenul de garantie depasit?

Pentru orice obiect, de folosinta mai scurta sau mai indelungata, se acorda un termen de garantie. Acela in care respectivul obiect poate fi folosit fara a avea efecte adverse. De la hrana pana la electrocasnice, masini, sau chiar case si instalatii.

Tragedia (incident - pentru presedintele Basescu) de la Giulesti continua sa dezvaluie erori umane si materiale in serie. De la indisciplina asistentelor pana la improvizatiile periculoase din instalatiile electrice. O ancheta ordonata de minister a dus la dezvaluirea unor situatii cel putin critice la numeroase alte maternitati din tara si probabil doar intamplarea a facut ca pierderile de vieti de prunci sa se inregistreze la o maternitate ce nu se afla in stare deplorabila a celor din Buzau sau Braila unde pacientilor sta sa le cada tavanul in cap. Peste tot cladiri vechi, nereparate, cu instalatii improvizate si interventii necalificate - lucruri in general usor de observat si binecunoscute factorilor de resort.

Probabil ca in intreaga retea sanitara doar doua sau trei maternitati corespund standardelor de siguranta si de functionare. Cat despre spitale in general, cel mai bine stau acelea in care se lucreaza, cu zecile de ani, si nu se termina niciodata reparatiile sau amenajarile, pentru ca banii vin tarziu si cu taraita.

Ca deobicei, aceasta intamplare ridica un colt al valului care acopera ansamblul. Fie ca este vorba de spitale, fie de scoli, fie de institutii publice, fie de cai ferate sau de transportul in comun, peste tot intalnim aceeasi situatie: conditii proaste de functionare, reparatii facute de mantuiala, scheme neacoperite cu personal, improvizatii si o cronica subfinantare. Romania in ansamblul sau apare ca o entitate cu termenul de functionare depasit, care merge inainte pe riscul celor care o populeaza, fara ca cineva sa poata acorda vreo garantie. Nici Guvernul, sau mai ales el, pentru ca subfinantarea si proasta functionare in general se datoreaza modului defectuos in care sunt gestionati banii publici, directiilor eronate sau dubioase care se da fondurilor in ciuda evidentelor si a necesitatilor reale. O tara, deci, cu termenul de functionare depasit, incadrata cu personal de conducere incompetent si care se taraste prin hartoapele crizei cu viteza kilometrilor de autostrada pe care au reusit sa (nu) ii faca de cand au pus mana pe putere.

Atentie, romani: populati aceasta tara pe riscul dumneavoastra. Si al votului pe care l-ati dat cui nu-l merita!