Punctul pe Y / Monday 23 August 2010 Nr: 3107

Cand "baietii destepti" fac pe saracii

Nu stiu cine le face programul de marketing personal liderilor PDL dar omul - sau institutia - nu merita nici un ban. De cand au inceput sa iasa pe “sticla”, altfel decat pe subiecte ale nepotrivirii flagrante dintre functiile pe care le ocupa si viata lor personala, rezultatul este catastrofic. Ce incredere sa mai ai in geniul administrativ al Elenei Udrea, cand ea marturiseste franc ca a esuat lamentabil in afacerile imobiliare pe care le-a derulat si ca acum nu doarme noaptea cu gandul la plata ratelor de imprumut de la banca? Ce incredere sa ai ca dupa aceste insomnii prelungite ia cele mai bune decizii la minister? Dealtfel, nefericitul brand turistic pare sa fie consecinta directa a acestei stari de fapt.

Ma intreb adeseori cat de priceputi au fost in afaceri toti acesti milionari care s-au capatuit doar de pe urma contractelor cu statul. Si daca nu cumva averea familiei Cocos-Udrea a esuat sa sporeasca cu cateva milioane doar pentru faptul ca la capatul afacerii imobiliare n-a fost statul. Si ca alta ar fi fost situatia daca nu s-ar fi lansat, imprudent, pe o piata libera pentru care nu aveau nici experienta, nici garantii.

Cea mai tragica victima a acestei campanii de marketing este, insa, Adriean Videanu. Baiat fin, cu bune maniere, domnia sa imi evoca pungasul bine crescut si cu experienta lumii bune, pe care daca-l prinzi cu mana in buzunarul tau se roseste si iti cere mii de scuze. Si pe care nu poti sa te superi: la urma-urmei a incercat si el. Nu i-a tinut, al dracu’ - gandesti cu un soi de invidie. Dl Videanu este, daca nu cel mai, unul dintre cei mai bogati romani care au fost, sau sunt demnitari, platiti de stat. In toti anii de mandat politic averea sa a sporit exponential iar exercitiul sau de a-si imagina cum ar fi sa traiasca cu 15 milioane (vechi!) leafa, cu doamna Miorita somera si copilul pe la scoli publice seamana cu unul dintre acele reality show-uri in voga prin occident. Inclin chiar sa cred ca intr-adevar s-ar descurca si ca n-ar trece mult pana cand, cu doua-trei-patru slujbe ar ajunge din nou sa-i ia doamnei Miorita genti Vuitton si sa-l trimita pe ala micu’ sa studieze prin Elvetia. Si sa se reintalneasca din nou cu prietenii - baieti destepti unul si unul - pe plaja de la Nisa.

Dar dl Videanu e un personaj special. Ce poate el, nu pot multi. Dl Videanu reprezinta modelul de guvernare al „deceniului Basescu”: personaje tot mai bogate si tot mai fara scrupule ce administreaza o tara compusa din oameni tot mai saraci si mai fara speranta. Unul dintre cei care se joaca de-a „baietii saraci” ca sa inteleaga, cat de cat, cu ce se confrunta cei cu adevarat intr-o astfel de stare, este Adriean Videanu. Cat de mult reuseste - doar el stie ...