Punctul pe Y / vineri 20 august 2010 Nr: 3106

Ce fel de remaniere?

„Cseke Attila nu si-a prezentat demisia din functia de ministru in ultimele doua zile si nici nu si-a anuntat intentia in acest sens, ca urmare a tragediei de la maternitatea Giulesti soldata cu moartea a patru copii” - constata premierul Boc precum baiatul de la registratura.

Adica, mai pe sleau fie spus, daca el nu si-a dat demisia, eu ce pot sa fac, altceva decat sa iau act de decizia lui! Cu alte cuvinte: daca nu demisioneaza eu nu pot sa-l dau afara ca-mi pun UDMR-ul in cap si se rupe coalitia! Asa ca mergem mai departe, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Dar ce sa mai vorbim de demisia lui Cseke cand iata cat e de greu, aproape imposibil, sa dai afara macar pe managerii de la maternitate, care au demonstrat cu prisosinta ca nu sunt in stare sa-si pastoreasca institutia: ministrul nu-i poate da afara ca tocmai s-a descentralizat sanatatea; Oprescu nu poate nici el, ca abia a preluat maternitatea si, ca medic, ii vine peste mana sa dea afara un alt medic. Cu alte cuvinte, descentralizarea semnifica haos si lipsa de raspundere la toate nivelele!

Sa revenim, insa, la oile noastre. La dl prim-ministru Boc. Peste mai putin de doua saptamani se implineste termenul dat de presedinte, in legatura cu restructurarea guvernului si remanierea acstuia. Dupa tot ce s-a intamplat pana acum, intarzieri, balbaieli, dezinformari, cel putin jumatate dintre ministri ar trebui schimbati. Care? Poate Boc sa-l schimbe pe Oprea, cel care se plimba cu elicopterul de acasa la serviciu fara sa puna in dificultate coalitia? Poate Boc sa-i schimbe pe campionii aranjamentelor dubioase si maestri ai sifonarii banilor publici pe proiecte fantasmogorice - celebrii Berceanu - Videanu - Blaga? Poate sa o schimbe pe Elena Udrea, cea cu brandurile si cu „locuintele pentru specialistii” inexistenti si inutili intr-un mediu rural desprins de realitate, cand tocmai a capatat insarcinari importante pe linie de partid? Poate sa-l schimbe pe Funeriu, artizanul demonstratiei cum ca mana prezidentiala ce a lovit copilul de la Ploiesti, era in imposibilitate de executie a miscarii? Poate sa-l schimbe pe Vladescu, recuperat cu dificultate din echipa liberala precedenta, intrucat partidul n-are nici un om capabil sa se uite prin registrele finantelor? Si asa mai departe ....

Partidul de guvernamant se afla in cea mai critica situatie de la fondarea sa. Cu o „audienta” prabusita sub zece la suta, PDL-ul este macinat din interior de divergentele tot mai acute dintre echipa plasata „la ciolan”, in administratie, si cea ramasa „pe uscat”, in Parlament. Este bulversat de lipsa de autoritate a unui premier a carui credibilitate a ajuns aproape de zero si de rezistenta surda a baronilor portocalii la apelurile lipsite de suport constitutional ale unui presedinte care s-a trezit ca patroneaza tot ce condamnase in trecuta campanie electorala. Si chiar daca Basescu s-ar tine de cuvant si ar dori sa numeasca un premier de la Opozitie, sansele raman extrem de reduse atata timp cat partidele lui Ponta si Antonescu nu doresc sa vina la putere pe actuala formula parlamentara si vor face tot ce pot pentru a provoca alegeri anticipate, spre a fructifica avantajele momentului.