Punctul pe Y / vineri 06 august 2010 Nr: 3096

O drama personala: presedintele de "prima mana" al unei tari "second hand"...

„O tara care se imprumuta pentru a plati pensii si salarii este o tara de mana a doua. Trebuie sa luam bani pentru investitii, nu ca sa mancam” - a declarat, miercuri seara la TVR, presedintele Basescu, in cea de-a doua sa prezenta pe micul ecran de stat, dupa lungul autoexil spre ecrane marginale. Aceasta declaratie dezvaluie o drama personala: neconcordanta dintre propriile calitati si aspiratii si obiectul muncii. Au mai trait si alti lideri politici aceasta conditie sfasietoare. Unul dintre ei a fost cel care considera ca existenta lui - sfarsita tragic la zidul din Targoviste - reprezinta un fenomen care se produce odata la o mie de ani...

Sacait de intrebarile moderatorului care se inspira din mail-urile telespectatorilor venite pe adresa emisiunii, Basescu a adoptat o atitudine ofensiva. Pleaca medicii? N-au decat. Si asa sunt prea multi. Invatatorii si dascalii au salarii mici? Eu cand m-am angajat la Navrom aveam salariul mai mic decat femeia de serviciu. Astazi, dupa 30 de ani, am crescut de la 600 de lei la 6000. Peste 30 de ani va avea si dascalul o leafa mai mare. Bref: oamenii au greutati, dar n-avem ce face! Datorita celor care s-au jucat cu maririle de salarii sau a punctelor de pensie, vom continua in urmatorii ani sa ne imprumutam pentru a le plati. Pana cand? - intreaba moderatoarea. Presedintele ridica din umeri, semn ca habar n-are. Dar conchide cu amaraciune: „O tara care se imprumuta ...”

Din pacate pentru dansul si pentru cota sa de popularitate presedintele n-a prea avut raspunsuri valabile. Si chiar daca l-a urecheat pe Boc pentru afirmatia pripita ca la anul s-ar putea majora cu 10% salariile din care se taie acum 25% (insa doar daca se anuleaza al 13-lea salariu!), n-a fost dispus sa spuna transant daca guvernul asta este bun sau nu. Sa asteptam pana in septembrie, cand le-am dat termen! Daca nu-si fac temele cu restructurarea, vor zbura!

Ca un veritabil presedinte de mana intai al unei tari „second hand”, Traian Basescu nu-si asuma nimic: nici situatia dificila, intervenita in absenta oricarei strategii de combatere a efectelor crizei, nici incompetenta crasa a guvernului, nici slabiciunea evidenta si lipsa de autoritate a premierului, nici restructurarea administrativa care nu s-a facut. Ba, chiar, sare in apararea pagubosului brand al Elenei Udrea: gradina din Carpati, asta e, aici au crescut valorile Romaniei. Doar nu era sa-l punem pe Dracula? Cat despre costul „foii verzi”, a refuzat orice comentariu, semn ca isi cautioneaza favorita in orice situatie, si la bine si la rau.
N-ar fi fost Traian Basescu daca n-ar fi aruncat, miercuri seara, si cateva sageti la adresa jurnalistilor platiti de moguli sa denigreze tara, nu guvernul sau pe presedinte, si in directia unor miliardari nesimtiti, confundandu-l pe Niculae de la Brasov cu Nicolae de la Zimnicea. Ce sa-i faci, cand sunt prea multi, incepi sa-i incurci.

Una peste alta o prestatie tipica pentru acelasi presedinte de prima mana, confruntat cu o realitate de mana a doua ...