Punctul pe Y / joi 29 iulie 2010 Nr: 3090

Rascoala de la Cogealac

Țaranii, obijduiti si napastuiti, s-au rasculat din nou. La Cogealac au facut-o impotriva exploatatorilor cehi, care au pus mana pe pamanturile lor, prin forta si inselaciune. Oamenii n-au mai rabdat si au hotarat sa protesteze pasnic. Ca sa nu fie impuscati de paznici s-au adapostit in spatele unui bulldozer, de unde au scandat lozinci. Gloantelor body-guarzilor, ei le-au raspuns cu proteste pasnice. Rasplata - vreo cinci dintre ei au ajuns in spital. Cu rani grave …

Cam asa s-ar putea descrie incidentul de la Cogealac de acum cateva zile, in care au fost implicati satenii, condusi de primar. Si-au cautat ei dreptatea?

Care dreptate? - ne-am putea intreba. Pentru ca aceasta variaza, in functie de perspective partilor. Cehii de la CEZ care fac acolo o instalatie de multe milioane de dolari in centrale eoliene, spun ca au toate avizele necesare (au prezentat si documentele) si ca taranii de la Cogealac au incercat sa intre in forta in perimetru cu intentia de a demola, cu buldozerul pe care l-au luat cu ei, imprejmuirile si amenajarile de santier. Amenintarilor si atacului cu pietre, paznicii le-au raspuns cu somatii, dupa care au tras in aer si abia cand lucrurile s-au ingrosat, au tras in picioare.

Adevarul este, ca deobicei, pe undeva pe la mijloc. Motivul razmeritei il constituie faptul ca primarul ar fi vrut sa vanda parcelele deja inchiriate de unii localnici unei firme concurente a cehilor. Obiectul protestuluil a fost ca terenul respectiv se afla in perimetrul Cogealacului si doar primaria ar fi putut aproba obtinerea lui. Primarul si ai sai au ignorat faptul ca in cazul in care o investitie acopera mai multe jurisdictii locale, cel care are dreptul sa aprobe este Consiliul Judetean. Care, in cazul de fata, si-a dat acordul, parafat si stampilat.

La Cogealac avem de-a face cu o clasica manevra de instigare si de incercare de a face “dreptate” in forta, cu pumnii, cu bolovani si cu buldozerul. Aceasta tehnica a fost trezita la viata dupa Revolutie de celebrul primar din Sapanta, Toader Stet, care a blocat mai multe saptamani un drum pentru nu mai stiu ce revendicari fanteziste, ajungand pana la o confruntare de gherila cu fortele de ordine. A fost facut erou de o “anumita parte a presei” pana a ajuns la puscarie. In mod normal, legal, si primarul din Cogealac ar trebui sa ajunga tot acolo.

Actiunea pusa la cale de el este una dictata de interese materiale proprii (se pare ca incasase deja un avans de la contracandidati si le garantase ca va obtine ce doreau acestia prin orice mijloace). Ignorarea sau tratarea cu “intelegere” a unor astfel de manifestari (iar presa joaca si de aceasta data un rol negativ, prin prezentarea chipurile obiectiva a cazului) duce direct spre un climat de anarhie, cu atat mai facil de instalat pe fondul dificultatilor crizei si a populismului. De aici pana la o cruciada impotriva capitalismului hraparet sub sloganul “Nu ne vindem Țara!” nu mai este decat un pas.