Punctul pe Y / Wednesday 21 April 2010 Nr: 3027

Nesimtirea legalista

Un cunoscut om de afaceri (“Maresalul” - pentru prieteni ), care a facut si un stagiu politic in Executiv - unde nu a trudit pentru a-si “ajuta” afacerile, ci a pus in practica proiecte izvorate din una dintre pasiunile sale - respectul pentru arta si artisti - imi expune o situatie.

Doreste sa faca o extindere locativa a afacerii sale. A intocmit complicatul dosar cerut de cei de la Urbanism si l-a depus la Primarie. In sinea lui si-a spus ca, lansand o asemenea comanda, in plina criza, va da de lucru constructorilor, va achizitiona materialele necesare si va plati taxe si impozite suplimentare. Va sprijini, intr-un cuvant efortul general de iesire din criza.

Numai ca intre teorie si practica se casca traditionala prapastie. Luni de zile a batut drumul Primariei pentru a afla de la cei care verificau dosarele ca mai e nevoie de o adeverinta, de o semnatura, de un act aditional. Niciodata nu i se adresau doua cereri in acelasi timp, ci pe rand si, deobicei, cu cate o zi-doua inainte de expirarea termenului la care trebuia sa primeasca un raspuns. “Nu inteleg! M-as fi asteptat ca functionarii de la Urbanism, ale caror salarii depind de ce fac eu si altii ca mine, sa ma trateze ca pe un partener, ca pe un prieten. “Vino domn’le sa ne sfatuim cum sa completam dosarul mai repede, ca sa te apuci de treaba!” - ma asteptam sa aud de la ei. Nici vorba. Au trecut mai bine de sase luni si dosarul meu inca zace acolo”…

Omul nostru a fost sfatuit de unii prieteni sa incerce sa “unga” cumva mecanismul, ca sa mearga mai repede si mai usor. Oricat ar parea de nefiresc, intr-o lume in care aproape totul se bazeaza pe stimulente ilicite, investitorul nostru a refuzat. Din principiu. “Am sa merg pana la capat. Vreau sa vad cat mai au de gand sa ma poarte”.

Experienta cam trista, in conditiile in care fiecare zi de intarziere costa. Dupa cum, in acelasi timp, pierde si statul. Dar pe baietii de la Urbanism nu-i intereseaza. Ei isi fac datoria - dosarul sa fie cat mai complet, iar operatiunea cat mai legala. Cu orice pret …

Din nefericire, sunt atat de numeroase cazurile in care indiferenta, nesimtirea, reaua vointa, agraveaza situatia dificila in care ne aflam, incat nici nu mai merita, parca, sa-ti bati capul.

P.S. Daca as fi in locul primarului Oprescu, celor de la urbanism le-as da leafa in functie de cate dosare rezolva in cel mai scurt timp. Legal, bineinteles.