Punctul pe Y / Monday 12 April 2010 Nr: 3019

Craiova si-a dobandit autonomia locala!

De-a dreptul iritata, purtatoarea de cuvant a Parchetului Dolj a iesit deunazi pe posturi explicand ca soferul BMW-ului din Craiova care luase la pumni un pieton ce traversa prea incet, a fost arestat. Nu pentru ca nefericitul cetatean a decedat in urma loviturilor primite - ci pentru „tulburarea ordinii linistii publice” si - adauga purtatoarea - arestarea a fost efectuata in urma „isteriei” mediatice provocate de presa. Altminteri, interlopul de 23 de ani, cu o alta condamnare - neefectuata - la activ, ar fi fost bine-mersi si nu l-ar fi deranjat nimeni. De mila, de sila, procurorii olteni au purces la retinerea lui pentru o cauza minora - putea, de pilda sa-l fi injurat pe decedat si asta poate fi interpretat ca tulburare a ordinii publice.

Este un nou episod al serialului negru care continua non-stop in Craiova - acest Chicago dintre razboaie al Romaniei - unde granita dintre lege si faradelege n-a fost inca fixata, in care interlopii isi pun numele si amprentele pe dalele bulevardelor centrale, ca vedetele de la Hollywood, in care magistrati si infractori se infratesc nu numai la chefuri, dar si pe la starea civila si unde anii de puscarie se negociaza dupa tarife fixe. Daca cineva are probleme cu justitia prin alte parti, nu-i ramane decat sa ceara o stramutare a cazului sau la Craiova unde, cu siguranta, va reusi, daca nu sa scape basma curata, macar sa ia cea mai mica pedeapsa.
Craiova, orasul in care pana si primarul a ajuns la puscarie, devine un caz reprezentativ pentru limita de gravitate pe care o pot capata lucrurile in Romania. O citadela a bunului plac, in care politicienii isi sechestreaza concurentii din afaceri si-i pozeaza in lanturi, in care sefii politiei nu indraznesc sa tulbure activitatea clanurilor interlope - ba mai si participa, in tinuta civila la cate o inmormantare de bulibasa. O zona in care nici justitia, nici politia, nici administratia nu mai au jurisdictie proprie si care pare a fi guvernata dupa legi aparte.

Ce este cel mai surprinzator, e faptul ca desi aceasta situatie e cunoscuta, a devenit chiar notorie prin ecourile din mass-media, nimeni nu se deranjeaza sa intervina, sa o corecteze. Lucrurile sunt lasate sa mearga mai departe. Comunicatul de care va vorbeam la inceput reprezinta o culme a tupeului autoritatilor judiciare locale, o flegma expediata in obrazul opiniei publice: vezi bine, suntem satui de valurile pe care le tot faceti si va dam o satisfactie, in bataie de joc: il arestam pe baiatul asta bun, dar nu pentru ce vreti voi, ci pentru ce credem noi! Si nu ma indoiesc ca, in continuare, procurorii locali, credinciosi relatiilor bune cu familia tanarului, se vor stradui sa demonstreze ca pietonul a murit de infarct, fiind prea bolnav ca sa mai iasa din casa si sa se lalaie pe trecerile de pietoni. Si o vor demonstra cu experti si certificate medicale, iar junele nedreptatit de mass-media dusmanoasa ( ca e dusmanoasa si partinitoare a spus-o chiar premierul, fara sa fie oltean!) va primi o amenda si-si va vedea de viata lui. Cat despre mort - Dumnezeu sa-l ierte!

Iata cum, inaintea Harghitei si a Covasnei, in ciuda eforturilor politicienilor de acolo, Doljul, in frunte cu Craiova isi pot clama autonomia. Autonomia fata de lege si bun simt!