Punctul pe Y / Thursday 01 April 2010 Nr: 3013

De ce n-au influenta romanii la Bruxelles?

Dl Cristian Preda, europarlamentar, a facut o constatare: ca influenta romanilor in conclavul de la Strasbourg si Bruxelles este foarte mica. Aproape inexistenta. Desi facem parte dintre tarile cu un numar mediu de reprezentanti in forul legiuitor comunitar, aceasta stare nu se cuantifica nici in imagine, nici in influenta. Si - tineti cont - ne aflam la cea de-a treia serie de parlamentari, dupa euroobservatori si cei din mandatul scurt.

Cu 33 de reprezentanti in forul european, Romania ar trebui sa fie cel putin mai vizibila decat tari care n-au decat 5-6 emisari. Ceea ce dl Preda nu spune este ca suntem, totusi vizibili, dar nu prin ceea ce ne-am dori. Romanii sunt identificabili prin excentricitatile unui Becali, prin aerul „disco” al Elenei Basescu si prin amanuntele pitoresti legate de cariera sa politica, prin scandalurile intre membrii partidelor reprezentate promovate de un Traian Ungureanu sau Monica Macovei sau prin „nepotismul” reprezentat de legaturile unora dintre deputati cu persoane aflate in structura puterii de la Bucuresti.

Cred ca principalul motor al acestei ineficiente sta in criteriile care au fost puse la baza alcatuirii listelor pentru Parlamentul European de catre partide. Liderii acestora au cautat mai degraba sa scape de membrii incomozi ai propriilor formatiuni, propunandu-i la export, sau sa-i recompenseze pe altii pentru anumite servicii. Oameni ca Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu sau Corina Cretu nu s-au bucurat de simpatia lui Geoana, dupa cum nici Boc nu stia cum sa rezolve problema unor Stolojan sau Monica Macovei, in structurile interne. Liberalii, de asemenea, au preferat ca in locul unor oameni competenti dar incomozi, precum Cioroianu sau Daianu, sa foloseasca o piesa de „import”, ca Renate Weber. Intrebati pe oricine daca au auzit vreodata de Catalin Sorin Ivan sau Viorica Dancila, de la PSD, de Petru Constantin Luhan sau Oana Elena Antonescu, de la PDL ( de Rares Niculescu, fostul sef de cabinet al lui Boc de la Cluj, s-a auzit doar cand cu scandalul din discoteca) si veti avea un raspuns pentru anonimatul lor. Nu vreau sa diminuez cu nimic meritele unor oameni care realmente se zbat sa faca ceva - si am aici cel putin exemplul Corinei Cretu care este, de departe cel mai activ roman de la Bruxelles - dar asta nu este suficient.

Atata timp cat delegatia romana va continua sa actioneze fracturat, punand inaintea interesului national pe cele de partid, si cat timp nu va exista o coordonare pe obiectivele de interes national, reprezentarea noastra in legislativul de la Bruxelles va ramane una pur decorativa. Iar dl Preda va continua sa aiba regrete…