Punctul pe Y / sâmbătă 20 februarie 2010 Nr: 2982

Seitan si "alocatiile nesimtite"!

Domnul Seitan a capatat un ajutor neasteptat din partea rachetilor ucrainieni: impuscand-o pe micuta Raluca Hritcu, din Siret, de doar 6 ani, acestia au asigurat Ministerului Muncii o economie de cateva milioane de lei, ce va putea fi acordata altor copii, cu mai multe sanse de a ramane in viata in timp ce urmaresc, la televizor, emisiuni de desene animate.

Petarda domnului Seitan a inflamat, pe loc, opinia pubica. Dupa lefurile si pensiile „nesimtite”, care vor fi reduse corespunzator, pana la limitele „bunului simt” (in acceptiune democrata), iata ca a venit randul „alocatiilor nesimtite”. Guvernul si-a dat seama ca societatea este marcata de o crunta nedreptate: accea care face ca copiii de milionari sa primeasca aceeasi suma cu cea la care au dreptul copiii de someri!

Guvernul si domnul Seitan au dreptate pe fond! Nu este corect. Guvernantii nostri gandesc ca Robin Hood si Iancu Jianu. O asemenea gandire nu poate genera decat gesturi asemanatoare. Filosofia compensarii este simpla: luam de la bogati si dam la saraci. Ea devine, in tot mai mare masura, ideologia oficiala a unui partid de dreapta, coplesit insa de problematica de stanga.

Ce urmeaza?

Aplicarea masurilor preconizate. Sunt insa unele probleme. Ca, de pilda, daca sa se continue si cu suprimarea cornului si laptelui pentru copiii aflati in situatia de superioritate financiara. Asta ar putea crea, insa, unele dificultati la distribuirea alimentelor, care se pot rezolva prin obligarea copiilor de bani gata sa poarte un ecuson distinctiv pe care va fi marcat simbolul euro. Vor mai fi si alte probleme de rezovat: ce se intampla cu copiii ai caror parinti se lanseaza in tranzactii riscante si dau faliment, pierzand toti banii? Cum vor putea dovedi acest lucru si in cat timp? Sau cu copiii celor care castiga la '6 din 49', la loto? Ăstia mai primesc alocatia? Poate ca, mergand pe firul filosofiei guvernamentale, ar trebui insituita chiar o taxa pe bogatie, pe care sa o achite parintii avuti ai copiilor, pentru sansa de a fi scolarizati sau protejati de stat.