Punctul pe Y / Wednesday 06 January 2010 Nr: 2946

Impartirea saraciei

Mai mult ca oricand, actualele dezbateri pe marginea bugetului reprezinta o impartire a saraciei. Sau a sperantelor. Pentru ca ceea ce se negociaza intre partenerii de discutie este o fictiune, o proiectie pentru care nimeni nu poate da garantii.

Deci, guvernul porneste de la o predictie: in 2010 vom avea intrari de “cam atat”, din care doar vreo cateva capitole au oarece concretete. Si acestea sunt impozitele pe salarii si feluritele taxe si accize pe benzina, tutun si alcool. Restul sunt poezie. Nimeni nu poate sti cum se va comporta economia in ansamblul sau, mai ales in conditiile in care cresterea nu e stimulata in niciun fel (ba din contra: apar noi biruri), iar cheltuielile legate de functionarea unui aparat administrativ superdimensionat cresc exponential cu intarzierea reformarii si reajustarii sale. Asa incat discutiile care se poarta sunt teoretice, atata timp cat necesitatile continua sa fie mai practice si mai numeroase decat clarificarile.

Ce observam, chiar in acest context? Ca pe fondul unei austeritati mai mult decat necesare, corectiile sunt, practic, de neidentificat. Majoritatea ministerelor primesc cam aceiasi bani ca anul trecut, daca nu mai mult. “Campion” este ministerul Muncii, unde banii mai multi pe care-i primeste inseamna ca povara asistentei va apasa tot mai greu asupra bugetului si a resurselor sale teoretice. Cresterile scandaloase vin insa din zona serviciilor secrete, unde banii alocati nu vor rezolva niciun fel de probleme generale. Ei vor fi ingropati in tehnologie si cu salariiile personalului a caror relevanta este aproape de neobservat pentru simplul cetatean. Serviciile continua sa fie “jucariile” celor de la putere, unicii beneficiari ai tehnologiilor performante ale acestora, mai ales in conditiile in care Romania nu mai are de facut fata amenintarilor traditionale, fiind protejata de sistemul de angajamente si de securitatea colectiva a institutiilor comunitare.

Ce semn mai clar ca acest buget a fost conceput ca unul de imparteala a saraciei, decat ca unul care sa produca banii de impartit, decat faptul ca in actuala structura guvernamentala nu si-a mai gasit locul de sine statator, un minister dedicat mediului de afaceri si stimularii acestuia? Pitit printre granzii energetici, departamentul pentru IMM-uri pare destinat doar priveghiului celor disparuti prin efect forfetar.