Punctul pe Y / marți 29 decembrie 2009 Nr: 2942

Autopsia guvernelor Boc 1, 2 si 3

Ce-au facut, vreme de un an, Guvernele Boc, atatea cate au fost (dupa majoritatea observatorilor, trei)?

In primul rand, s-a cautat o formula de concubinaj intre nucleul pedelist si jumatatea pesedista. Guvernul Boc 1 a fost, practic, compus din doua mini-guverne: unul „tehnic”, apartinand PDL, si unul „social”, livrat de PSD. In timp ce primul a cautat cele mai bune metode de sifonare a fondurilor publice pentru asigurarea bugetelor „negre”, de campanie, al doilea s-a concentrat asupra formulelor organizatorice de influentare a votului, de unde si optiunea initiala, neasteptata, pentru Interne, in detrimentul Finantelor sau Transporturilor, cum multi au crezut ca era firesc. Internele, insa, s-au dovedit a fi un minister otravit. I-au cazut victime, pe rand, Oprea, Dragnea si Nica, ultimul dupa ce apucase sa schiteze mecanismele prin care urmasul sau intempestiv a asigurat functionarea nenumaratelor „sectii speciale”, de unde s-a extras plusvaloarea necesara alegerii presedintelui.

Dintre masurile economice de contracarare a crizei raman doua mai rasarite. Prima este „Prima casa” - ceva de genul „mult zgomot pentru nimic”. Un proiect care a angrenat eforturi disproportionate pentru rezultate derizorii. „Prima casa” n-a stimulat in niciun fel constructia de case noi. A doua este ideea nefericita a impozitului forfetar. Propus initial de PSD, intr-o formula care avea o oarecare logica, a intrat in vigoare modificat, ca un mijloc de revigorare a IMM-urilor. Datorita lui, peste 100.000 de mici intreprinderi au sucombat, si odata cu ele si taxele pe care le mai plateau pentru salarii sau alte operatiuni. „Impozitul forfetar” a marcat falimentul total al politicii economice de stimulare a mediului de afaceri, faliment confirmat de disparitia entitatii dedicate - Ministerul pentru IMM-uri - din formulele de guvern ulterioare.

Dar cea mai importanta realizare a Guvernului Boc 2 ramane aceea de a se fi inscris pe rabojul istoriei ca primul guvern demis de Parlament, cu acte in regula, datorita incapacitatii sale totale de a face fata provocarilor cu care a fost confruntat. Si ar mai fi ceva: acelasi cabinet s-a confruntat si cu doua anchete parlamentare asupra a doi membri ai sai (Ridzi si Udrea) suspectati de manipularea oneroasa a fondurilor ministerelor respective.

Despre Guvernele Boc 2 si 3 nu s-ar putea spune mare lucru: au fost, de fapt, guvernele Boc 1, fara pesedisti si fara Boc. Doua guverne in care ministrii interimari, calare pe cate doua ministere, au profitat de confuzia generala si de atmosfera incarcata a campaniei electorale prezidentiale pentru a desavarsi procesele de sifonare a bugetelor pe anul in curs.

Dar, vorba aceea: despre morti numai de bine. Traiasca Guvernul Boc 4!