Punctul pe Y / Monday 28 December 2009 Nr: 2941

Radiografia Guvernului Boc 4

Daca dupa audierile si votul dat guvernului Croitoru te-ai fi asteptat ca investirea guvernului Boc IV sa fie una la limita, cu emotii pentru coalitia realizata cu atatea dificultati din minoritati si transfugii-independenti. n-a fost deloc asa. Cabinetul a primit un vot confortabil, la care a contribuit, din proprie initiativa si contra indicatiilor de partid, un numar de vreo 40 de pesedisti si liberali care privesc cu jind la masa plina de fonduri (cate mai sunt) a Puterii.

Ce a rezultat din acest vot? In primul rand, iesirea din scena a unor politicieni de ocazie, rataciti la acest nivel: panglicarul Paleologu - veritabil «accident » la Cultura, inginerul Pogea, ministru de Finante de seral, doamna Placinta, solutie de avarie pentru defectiunea Ridzi si dl Stanisoara, singur pentru generalii harsiti in razboaie de birou. In al doilea rand, instalarea confortabila in fotoliile de orchestra ale Executivului a veritabililor independenti (vorba lui Ponta) : Videanu, Blaga, Berceanu, Udrea si chiar Sandu. Sunt ministrii asupra carora n-a plutit niciun norisor de incertitudine, fiind considerati stalpii de rezistenta politica ai edifciului reproiectat de trei ori pana acum. Ei constituie, in acelasi timp, si ordonatorii celei mai importante parti a bugetului, putand dispune nestingheriti de directiile pe care vor fi drenate fondurile publice.

O a doua categorie o constituie noii veniti, cei care primesc acum botezul executiv. Intra aici ministrul de Externe Baconschi (un tehnocrat), cel al Educatiei, Funeriu, sau cel al Apararii, Oprea, toti fiind, de fapt, oamenii lui Basescu, impusi in mod expres, in schema de catre acesta. Despre Predoiu si Vladescu, fosti liberali convertiti la un soi ciudat de independenta, se poate spune ca ar constitui “nada” pentru atragerea unei disidente liberale mai cuprinzatoare de partea democrata. Despre Seitan sau Dumitru nu se pot spune prea multe, data fiind absenta CV-ului lor politic. Se poate spune insa faptul ca din structura de rezistenta a guvernului va face parte cu siguranta esalonul udemerist: si Bela, si Borbely si Hunor si Czeke sunt oameni seriosi, asupra carora n-au planat suspiciuni de incompetenta si care - in cazul in care necesitatile specifice ale partidei maghiare vor fi satisfacute - se va putea conta pe eficienta lor.

Tragand linie, putem spune ca Guvernul Boc IV isi datoreaza operativa intrare in paine lehamitei generale fata de tribulatiile politice care ne-au mancat un an, scurs degeaba. Cat va fi de eficient si cat de justificata validarea sa, vom avea tot timpul sa vedem.