Punctul pe Y / joi 24 decembrie 2009 Nr: 2940

Guvernul Udrea intra in paine

Uluitoarea cariera politica a Elenei Udrea ajunge, odata cu investirea noului Cabinet, la apogeul sau. Plecata pe drumul plin de hartoape al politicii cu doar vreo 5-6 ani in urma, ca simplu consilier local, ea devine astazi adevaratul sef al Guvernului. De ce? Pentru ca ramane principalul purtator de mesaje al celui care este, de fapt, seful a tot ce misca in tara asta. Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca Traian Basescu n-ar fi castigat alegerile prezidentiale. Probabil ca traiectoria sa politica - a Elenei Udrea - ar fi luat sfarsit. Procurorii ar mai fi adastat asupra dosarului sau, asteptand semnalele noii puterii si nu s-ar fi grabit sa-i dea NUP-ul cu care a intrat, triumfatoare, la audierile de la Comisie.

Traian Basescu a castigat, insa, si odata cu el si Elena Udrea. Care intra acum intr-un guvern „mare” cu atu-ul celui mai puternic portofoliu - cel putin prin prisma fondurilor pe care le va avea la dispozitia acest mega-minister in care Turismul ramane doar un accesoriu, si cu ajutorul carora se pot face si desface multe dintre itele unei guvernari de avarie.

Fara Traian Basescu este greu de crezut ca Elena Udrea ar fi existat. Dupa cum, probabil, nici Boc nu ar fi ajuns ceea ce a ajuns. Amandoi isi datoreaza performantele sustinerii neconditionate pe care le-a acordat-o acesta, in schimbul unui devotament neconditionat. Daca in urma cu un an, cand a facut bresa in Executiv prin plasarea - modesta - la carma nou infiintatului minister al Turismului, Elena Udrea s-a asezat din prima la dreapta premierului, la masa de Consiliu, facandu-si apoi loc pentru echipa sa chiar in Palatul Victoria, de data aceasta nu mai are nevoie de astfel de demonstratii de putere si influeanta. Prin conditia pe care a dobandit-o, aceea de super-ministru (comparabila doar cu pozitia lui Videanu) Elena Udrea va influenta major toate deciziile pe care le va lua un guvern condus de o persoana a carui lipsa de personalitate proprie este notorie. Dar tocmai in acest lucru rezida valoarea sa de intrebuintare. Si de sacrificiu. Urmeaza un exercitiu executiv extrem de dificil, la capatul caruia va trebui sa cada un cap. Si sa ramana - in loc - cel care trebuie.