Punctul pe Y / miercuri 23 decembrie 2009 Nr: 2939

Revolutia furata

Daca ma uit in jur, in aceste zile, constat doua lucruri: primul este ca societatea este tot mai putin interesata de ce s-a intamplat in urma cu 20 de ani. Coplesiti de grijile zilei de azi si inspaimantati de ce va duce cea de maine, romanii nu prea mai au motive de a privi cu necesara recunostinta spre evenimentele care le-au adus libertate, dar nu i-au scapat de foame, frig si umilinta. Al doilea este ca cei care vorbesc astazi despre Revolutie si despre ce s-a intamplat in acel Decembrie de rascruce sunt mai ales dintre aceia care ori nu au trait direct evenimentele - aflandu-se fie la televizor, fie prin strainatate, fie ascunsi pe nu se stie unde - ori ceea ce stiu despre ele este din lecturi subiective si intamplatoare. Alminteri, cred, n-am mai auzi, dupa 20 de ani, aceleasi opinii rasuflate despre lovitura de stat si depre manipulari uriase. Ca unul care am fost acolo, implicat direct, nu ma va putea convinge nimeni ca iesirea masiva in strada a romanilor, din 22 Decembrie, gest care a consfintit sentinta istorica a abolirii dictaturii, a fost planificata in cine stie ce laboratoare de servicii secrete, si nu a fost efectul unei naturale rabufniri sociale, aproape imposibil de impiedicat.

Un alt fenomen care prinde radacini tot mai puternice in solul indiferentei generale este furtul intelectuual. S-a vorbit intens despre „Revolutia furata”, cea pe care o serie de „emanati” ar fi rapit-o detinatorilor de drept si ar fi folosit-o in interes propriu. Procesull actual este acela al rescrierii si al falsificarii istoriei in interesul unora dintre cei care n-au avut nici in clin nici in maneca cu ea, dar carora le e necesara pentru a-si legitima pozitiile obtinute prin frauda. De la omisiuni voite, de la trecerea sub tacere a unor nume autorizate, pana la introducerea in urzeala evenimentelor a altora fara nici o legatura, de la „selectarea” detaliilor convenabile pana la inlaturarea celor care nu corespund demersului propriu, asistam la o intreaga opera de falsificare a istoriei recente, sub privirile indiferente ale celor multi care ar putea sa impiedice asemenea manipulare grosolana.

Dar daca este vorba, generic, de o „revolutie furata”, atunci nu putem ptrece peste faptul ca guvernanti incompetenti in serie nu fac altceva decat sa goleasca de continut, prin prestatia lor lamentabila, o notiune a carei noblete a fost pecetluita cu sange. Idealurite nascute in sufletele romanilor in cea zi de crepuscul al istoriei, se naruie unul cate unul sub impactul lacomiei, arogantei, indiferentei si minciunii care ne inconjoara si ne obtureaza increderea in viitor...