Punctul pe Y / vineri 18 decembrie 2009 Nr: 2835

Targul cu minoritatile

Reprezentantii in Parlament ai minoritatilor alcatuiesc un esalon ciudat. Rezultat al unei politici ultraprevenitoare, alocarea unui numar atat de mare de locuri pentru grupari etnice cel mai adesea nesemnificative a aparut de la bun inceput ca un soi de exces, necesar insa in contrapunerea unei forte aproximativ echivalente minoritatii majoritare a maghiarilor, grupata intr-o formula de asociatie culturala.

Plecandu-se asa la drum, tot asa s-a mers si mai departe, modificarile pe care le-ar fi dorit, eventual, una dintre parti, fiind blocate, din ratiuni populiste si de influenta, de celealta parte. In tot acest timp, felurite persoane care, de cele mai multe ori, aveau legaturi vagi cu minoritatea pe care o reprezentau, au prosperat si au cules privilegii de pe urma disponibilitatii lor de a sustine pozitii fata de care nu aveau niciun fel de restrictii ideologice.

Prima forma de manifestare a reprezentantilor minoritatilor ca un bloc unit a fost aceea adoptata cu prilejul demiterii, in urma unei motiuni, a guvernului Boc. Ulterior, minoritarii au actionat unitar si in demersul pentru o coalitie de guvernare sub comanda lui Johannis. Dupa care, brusc, au trecut de partea PDL-ului si a lui Traian Basescu. Tot in bloc. Care este misterul acestei mutari-surpriza? Daca motivatiile grupului „Independentilor” lui Oprea erau clare, mai putin limpezi au fost acelea ale minoritatilor, in conditiile in care au declarat, fermi, ca nu cer nimic in schimb, nici ministere, nici alte pozitii oficiale.

Ceva, insa, tot au cerut. In spatele usilor inchise s-a negociat o clauza vitala: aceea a pastrarii numarului de mandate in conditiile reducerii numarului de parlamentari, la 300, cum s-a cerut la Referendum. Presedintele le-a promis acest lucru si a obtinut automat 18 voturi pentru viitorul guvern Boc. Se va naste, insa, o problema: 18 din 475 nu este totuna cu 18 din 300. Mai ales in conditiile in care numarul de parlamentari al tuturor partidelor va scadea drastic, procentual cu ce vor obtine la viitoarele alegeri. Din start, minoritarii vor avea un impresionant 6%, peste pragul electoral de care se vor impiedica altii si aproape dublu decat reprezinta acum. Aceasta pozitie va fi obtinuta inclusiv in detrimentul PDL-ului, pe care astfel Basescu il vaduveste de cateva mandate extrem de pretioase.

Iata, dar, de ce momentan n-au cerut nimic: pentru ca au obtinut foarte mult!