Punctul pe Y / joi 17 decembrie 2009 Nr: 2934

"HOPA EMIL!"

Retragerea lui Liviu Negoita la treburile lui gospodaresti de la Sector a deschis calea numirii unui nou candidat pentru functia de premier, care sa permita Parlamentului o noua formula de guvern. Desi la ora cand scriu aceste randuri, numele viitorului premier n-a fost anuntat. Ceva (ce oare?) ma face insa sa cred ca vom auzi din gura presedintelui, dupa consultari, un nume care ne este familiar: Emil Boc, acest „Hopa Mitica” al politicii romanesti.

„Hopa Emil!” - s-ar putea numi jocul acesta in care persoana demisa de Parlament prin votul majoritatii este recuperata - dupa doua tentative de inlocuire si pusa la loc, in numele unei noi majoritati recompuse din cioburile primeia. Intrebarea fireasca este: e dl Boc o persoana de neinlocuit? A carui re-numire sa justifice eventualul afront adus Parlamentului prin readucerea, la carma Guvernului, a aceluiasi personaj? Contribuie numirea lui Emil Boc la reconcilierea pe care si-o doreste Traian Basescu in calitatea de presedinte al tuturor romanilor?

Refuzul de ultima ora al liberalilor de a se alatura formulei politice de dreapta pe care considera presedintele PDL-ului ca a realizat-o alaturandu-si UDMR-ul si cele doua „fantome” politice - Minoritatile si Independentii - ne arata limpede care este obiectivul: perpetuarea conducerii democrat liberale a tarii, intr-o structura agreata de presedinte. Traian Basescu are, in sfarsit, ce si-a dorit: o majoritate monocolora, in care nu mai trebuie sa tina cont de nazurile unor aliati nabadaiosi de conjunctura, pe care sa nu-i poata controla. „Democratia interna” a PDL-ului se extinde la nivelul administrarii tarii, inlaturand orice forma de opozitie interna. Desigur, Basescu si Boc sunt constienti de riscurile pe care le reprezinta o opozitie conjugata PSD - PDL si de fragilitatea majoritatii realizate prin recrutari si transferuri. Dar sunt dispusi sa riste. Pe seama tarii.