Punctul pe Y / joi 10 decembrie 2009 Nr: 2928

Victoria candidatului Pirrhus

Cam toata lumea a pierdut ceva din alegerile astea. Geoana este campionul: a pierdut Presedintia tarii si - daca va fi presat sa-si respecte angajamentele preelectorale - si Presedintia partidului. Odata cu aceasta este de presupus ca va trebui sa renunte si la Presedintia Senatului.

Aliatul sau, Crin Antonescu, a pierdut Presedintia Senatului ce urma sa-i revina in cazul propulsarii lui Geoana la Parlament. Johannis a pierdut ocazia de a intra in politica mare, ca premier. Liberalii au pierdut ocazia revenirii la putere, intr-un guvern de uniune nationala pe care l-ar fi controlat prin Johannis. PSD-ul pierde si el sansa revenirii la putere, dupa cele noua luni de concubinaj straniu cu democratii (cel mai acut au resimtit asta fostii ministri din Guvernul Boc). Maghiarii pierd si ei ocazia sa revina in primul plan al puterii, unde se simt, oricum, mai bine decat in Opozitie.

Doliu pe toata linia in partida perdantilor.

Dar la castigatori?

Aici situatia este mai complicata. Confirmarea - de catre electorat - in functie a lui Traian Basescu nu face decat sa complice aproape toate problemele cu care acesta s-a confruntat anterior. Sansa formarii Guvernului „Livache” ramane redusa atata timp cat adversarii isi mentin unitatea, chiar si in absenta liantului Johannis (cu toate apropourile la adresa liberalilor, unde au gasit un sustinator -surpriza in persoana lui Tariceanu). Intarzierea formarii guvernului arunca tratativele cu FMI pentru transa a III-a, dupa primul trimestru. Spectrul neplatii salariilor si pensiilor da fiori echipei demise a lui Boc, retrasa strategic pe la Ministerul de Interne. Conflictele sociale mocnesc si asteapta anul nou pentru a se re-declansa. Peste toate acestea pluteste spectrul alegerilor anticipate pe care incremenirea partilor in propriile proiecte si prejudecati le fac tot mai demne de luat in seama. Victoria - destul de neasteptata si suficient de neconvingatoare, chiar daca nu se iau in serios toate acuzele de frauda ale PSD-ului - lui Basescu radicalizeaza cercurile de interese angajate in lupta impotriva sa si nu va fi exclus ca, in cele din urma, dorinta acestora sa primeze in fata spiritului de conservare a privilegiilor actualilor parlamentari. Mai ales ca si aici se pot gasi solutii de „convingere”, care s-au gasit si in recentele alegeri. Dar cu alt pret.

Asadar, victoria lui Basescu (si, implicit, a PDL-ului) poate fi privita ca una a la Pirrhus, in care pe ramasitele celor doua armate se ridica singuratica si vulnerabila silueta supravietuitorului - invingator. Ori pentru aceasta, doar ingroparea „cadavrelor” poate sa constituie o misiune peste posibilitatile (politice) pe care le mai are...