Punctul pe Y / miercuri 02 decembrie 2009 Nr: 2919

Reconstituirea

Intrucat nu s-a putut ajunge la un punct de vedere unanim acceptat, in legatura cu filmuletul din campania electorala din 2004 in care se presupune ca Traian Basescu a aplicat o scatoalca educativa unui pusti obraznic, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copiilor Abuzati a luat initiativa organizarii unei dezbateri publice pe baza careia sa se dea un verdict final, pe care sa nu-l mai poata contesta nimeni.

Primul pas l-a constituit organizarea unei reconstituiri a faptelor. In municipiul Ploiesti a fost reconstituita (pe cheltuiala municipalitatii) scena pe care a avut loc cu cinci ani in urma, mitingul electoral al Aliantei „DA”. Au fost adusi in asistenta doar cei care au putut demonstra ca au fost acolo si ca acum cinci ani (deoarece s-a aflat ca PSD-ul intentiona sa aduca cu autobuze, din judetele Teleorman si Giurgiu, partizani de-ai sai imbracati in portocaliu, pentru a influenta desfasurarea reconstituirii). Pe scena au fost instalati aceiasi participanti: Dinu Patriciu, Roberta Anastase, Lavinia Sandru, Teodor Melescanu si alti fruntasi de-ai celor doua partide. Traian Basescu a fost dotat cu o mesa asemanatoare celei pe care o avea in urma cu un cincinal si care-i dezvaluia doar o parte a cheliei de astazi. Mai complicate au fost lucrurile cu victima, care nici macar n-a vrut sa auda sa se intoarca din Italia pentru a contribui la restabilirea adevarului istoric. Organizatorii au fost siliti sa recurga la serviciile unui alt copil - scop pentru care a fost organizat un concurs cunoscut sub numele „Copilul plesnit de Basescu” - la care s-au inscris peste 2000 de candidati, sustinuti de parinti si de vecini. Autoritatea a trebuit insa sa protejeze identitatea minorului, asa ca i s-a pus o masca de gripa porcina. O alta problema a fost daca Traian Basescu urma sa-l plesneasca sau nu, in realitate. Dupa negocieri indelungate s-a decis ca copilul trebuie plesnit, pentru a se vedea diferenta dintre o scatoalca reala si o trucare a acesteia. Au fost invitate sa participe la reconstituire cateva dintre televiziunile in spatele carora nu se afla mogulii rai. OSCE a trimis observatori, la fel si Comisia Europeana. ONG-urile au dorit si ele sa fie prezente, dar s-a opus presedintele („Ăstia or sa ma scoata vinovat, ca si cu referendumul”, a spus acesta consilierilor sai). Cele mai mari probleme le-a creat alcatuirea Comisiei de Expertiza. Pana la urma s-a apelat la cate 3 reprezentanti ai fiecarei parti (cea care afirma ca scatoalca a fost reala si cea care o contesta). Inaintea declansarii reconstituirii, presedintele a declarat ca daca se va ajunge la concluzia ca l-a plesnit in realitate pe pusti va demisiona in cinci minute.

Momentul cel mai dificil l-a constituit plesnirea propriu-zisa (presedintele s-a scuzat ca nu stie cum sa o faca, ca n-a batut in viata lui un copil). „Poate daca ma injura...”. Si pustiul - victima - a fost solicitat sa injure. „Traiasca Geoana!” a zis acesta si pe loc mana presedintelui a declansat o lovitura fulgeratoare drept in nasul copilului. Scena s-a petrecut atat de repede incat doar una dintre camerele de luat vederi a reusit sa o retina. A urmat derularea ei cu incetinitorul pe un ecran gigant. Aparatorul Funeriu a expus pe loc parerea sa: intrucat pe chelia presedintelui apare o lumina albastra in momentul declansarii miscarii, acest lucru demonstreaza clar ca mana sa nu s-a miscat. Dovada, cu 374 de bitsi ai inregistrarii, si faptul ca pentru a reusi sa loveasca, mana presedintelui ar fi trebuit sa se roteasca in sensul invers al incheieturii. „Este clar ca avem un fals grosolan!” a conchis acesta, sustinut din audienta de europarlamentarul Traian Ungureanu si consilierul Catalin Avramescu care scandau „Jos Iliescu!”. Solicitat sa depuna marturie, cameramanul care a facut inregistrarea a recunoscut ca nu stie ce-a filmat, ca in momentul ala el se uita la picioarele Robertei Anastase si ca, de fapt, aparatul sau nici nu functiona. In uralele asistentei, Comisia de Reconstituire a decretat ca inregistrarea de la care a pornit totul a fost un fals groslolan, inscenat de Dinu Patriciu, in stransa colaborare cu Dan Voiculescu si Ovidiu Vantu. Cat despre copilul care a participat la reconstituire, a fost dus de urgenta la spital, cu Salvarea, si i s-au aplicat plasturi pe vanataia aparuta, nu se stie cum, sub ochiul sau drept. Sau stang?