Punctul pe Y / joi 14 octombrie 1999 Nr:

S.C. Interlopa SA.

Zilele trecute, Stirile PRO TV au rezervat un spatiu larg crimei organizate. Tocmai fusese descoperit, la Snagov, cadavrul unui barbat, dupa toate aparentele - victima a unei rafuieli de tip mafiot.

Exista deja o cazuistica a faptelor de acest gen, care au debutat in 1992, in strada Precupetii Vechi, cu impuscarea soferului Andreescu si au continuat cu executiile lui Mihai Ionescu, din Oitelor si, nu de mult, cu aceea a cuplului Puiu Tanase - Nicu Pamant, la groapa de gunoi Giulesti-Sarbi. Majoritatea cauzelor tin de imprumuturi camataresti nerambursate, tepe, estorcari si santaje. Sunt fapte ce se produc in interiorul unei lumi paralele, ca o consecinta directa si imediata a proliferarii economici subterane. O economie care nu poate face imprumuturi la Bancorex si nici nu poate apela la AVAB pentru recuperarea creditelor neperformante. Asa cun afirmam si in emisiunea in cauza, crima organizata este o afacere: se investesc bani imprumutati cu camata in operatiuni ilicite, apte sa genereze beneficii considerabile, negrevate de nici un fel de taxe sau impozite catre stat. Mizele mari determina masuri hotarate si tocmai de aceea crima devine un reper menit sa asigure corectitudinea tranzactiilor, prin exemple radicale.

Prima concluzie care s-ar putea trage e una cinica: n-au decat sa se omoare intre ei! Scapa lumea de rau. Un sistem democratic nu poate accepta insa dublul standard: unul pentru banditi si altul pentru oamenii cinstiti. Sarcina politiei este de a se angaja intr-o competitie inegala, cu resursele financiare ale lumii interlope, cu dotarea ei tehnica si, nu in ultimul rand, cu „publicrelation'-ul ei. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, itele relatiilor merg pana la nivele greu de banuit. Si trebuie sa acceptam acest adevar ingrijorator: nici o activitate ilegala nu e posibila fara „concursul' unor reprezentanti corupti ai autoritatilor.

Ce e de facut? Fenomenul crimei organizate nu poate fi eradicat - ne-o dovedeste situatia din tari cu economii puternice si democratii consolidate. Dar poate fi limitat - doar o data cu cresterea autoritatii institutiilor statului, strict dependenta de starea economica si sociala generala.