Punctul pe Y / miercuri 13 octombrie 1999 Nr:

Bugetul Vosganian

Luni, 11 octombrie, Guvernul Romaniei ar fi trebuit, in conformitate cu Legea finantelor publice, sa prezinte proiectul de lege a Bugetului de Stat pe anul 2000.

Cum Guvernul n-a facut-o - ar fi fost si de mirare ca tocmai Executivul sa respecte prevederile elaborate de el insusi - Varujan Vosganian si formatiunea sa politica au incercat sa umple acest gol, cu un proiect propriu. N-au avut de intampinat vreo concurenta, nici unul dintre partidele aflate in opozitie nevenind cu vreo propunere concreta, majoritatea asteptand productia Guvernului, pentru a-si exersa, pe aceasta, verva parlamentara.

Dincolo de efectul propagandistic pe care „dreptacii' l-au avut in vedere, bugetul lor reprezinta un interesant si valoros „exercitiu de stil' fiscal. Replica clasica a reprezentantilor Executivului in fata tirului criticilor este cunoscuta: veniti voi cu solutii! Adica gasiti voi resursele cu care sa alimentati sacul de nevoi al tarii. Si Vosganian & Co indica niste solutii, cu a caror oportunitate poti sa nu fii de acord, dar pe care nu poti sa nu le iei in considerare. Pur si simplu, acestea ar putea fi identificate in renuntarea la a mai finanta pierderile din economie - nota bene: in special cele din sectorul bancar - stoparea unor investitii acolo unde se poate trece la concesionari, reducerea investitiilor in sedii administrative (in special ale Ministerului Fi- nantelor) si reducerea personalului din administratia centrala (al carui numar a crescut, in ultimii doi ani, cu 6 000 de persoane!!!). Cu acesti bani, UFD-ul ar purcede la dezvoltare, investind, nu risipind! Punct de vedere revolutionar, intr- un stat care, de zece ani, nu mai investeste nimic, carpind intr-una anteriul lui Ar- vinte si sufocand agentii economici prin impozite excesive.

Mi-e greu sa cred ca domnul Remes isi va apleca urechea spre op-ul ufedist. Mai, degraba il va taxa din start, ca nerealist si desprins de solul concret al nevoilor multiple. Si va continua, linistit, strategia lui „de azi pe maine', care si-a verificat soliditatea in experientele financiare precedente. Tare mi-ar fi placut, insa, ca macar o data cineva sa aplece urechea si la o provocare de acest gen. Caci asta este bugetul lui Vosganian: o provocare la adresa inertiei.