Punctul pe Y / vineri 01 octombrie 1999 Nr:

Modelul craiovean

Intre intamplarea cu ziaristul de la Craiova, arestat pentru luare de mita intr-un context destul de neclar, si in- tamplarea celor doi procurori, dati in vileag ca mari amatori de spectacole porno pe viu, este o stransa legatura, bazata, in primul rand, pe incitare si premeditare. Este clar ca si ziaristului, si celor doi procurori li s-a intins cate o cursa, si unul, si altii riscand cu mult prea multa naturalete - ceea ce inseamna ca erau obisnuiti cu mediul si metodele si ca se credeau suficient de infailibili pentru a se mai gandi si la consecinte.

Din pacate, modelul de publicitate in limita santajului este de-acum comun, intr-o presa confruntata cu mari, tot mai mari dificultati economice. Ceea ce s-a intamplat la Craiova se intampla si la case mai mari, iar faptul ca acesta este primul caz instrumentat de justitie nu modifica cu mult datele problemei. Puterea pe care o detine institutia partidului, in special in colectivitatile mai putin dense si mai putin diverse, se afla la originea unui intreg sir de nedreptati, parafate legal, dar si a unei constiinte a infailibilitatii. Faptul ca procurorii au stiut ca sunt filmati si ca au acceptat sa-si joace penibilele roluri demonstreaza ca ei se considerau de neatins, deasupra regulilor ce-i guverneaza pe altii. Sefii lor s-au prevalat de scuza ca oamenii erau in timpul lor liber, in care pot sa faca ce vor. Ce vrea poate sa faca atat in timpul liber, cat si in cel „socialmente necesar' omul fara o responsabilitate publica, fara un mandat de reprezentare. Or, cei doi reprezentau legea, garantia de aplicare a ei. Mi-e greu sa cred ca cineva poate sa-si faca noaptea de cap, sa calce in picioare orice reguli, iar ziua sa stea drept, neclintit, in fata celor care incearca sa atenteze la principiile convietuirii si ale dreptului.

Si intr-un caz, si in celalalt, avem de-a face cu un model pe care societatea buimaca de tranzitie l-a creat si tinde sa populeze cu el teritorii eliberate de morala si bun-simt: un soi de Mr. Hyde - Dr. Jekyll, care una predica si alta fac.