Punctul pe Y / marşi 31 august 1999 Nr:

Triumful farmaciei

Campionatele Mondiale de atletism de la Scvilla, care ne-au tinut lipiti de ecranele televizoarelor o saptamana intreaga, ne-au demonstrat inca o data ca in lupta cu propriile sale limite, omul continua sa iasa invingator! Este o disputa de lunga durata si inca in urma cu zece ani pesimistii spuneau ca noile recorduri mondiale sau de alt tip vor ramane de domeniul istoriei si ca sportivii vor trebui sa se multumeasca a se intrece intre ei, pe coordonatele de performante ale momentului. Unii chiar recomandau sa se renunte la notiunea si la tabelele de recorduri ca fiind elemente de descurajare in perpetuarea interesului pentru atletism.

Iata, insa, ca recorduri se inscriu in continuare si ca tabelele sunt mai active ca oricand. Asistam Ia adevarate miracole in care atleti cu conformatii de roboti sfideaza timpul, spatiul si limitele biologice. O atleta, pana ieri necunoscuta, spulbera recordul la 200 m plat. O masinarie umana care se stramba incon- trolabil ca pe o partitura de Jerry Lewis isi umileste contracandidatii Ia 100 si 200 m plat.

La 100 m garduri, o gazela neagra, compusa numai din muschi, tasneste din start ca o racheta Tomahawk si termina cu cateva capete inaintea unor adversare creditate cu timpii cei mai buni. Toti sunt americani. Sunt din tara celor mai avansate tehnologii, a celor mai mari si mai performante laboratoare farmaceutice. Exista sceptici care afirma ca la aceste nivele ale sportului, la aceste mize ba- nesti, nimic nu mai este lasat la cateva intamplari si ca aproape 90% dintre atleti se dopeaza. Ca doar vreo 5% sunt depistati. Ca adevarata competitie se duce intre noile droguri si capacitatea labo- ratoarelor de a le identifica.

Asistam, cert, in arena sportiva, nu la triumful omului asupra limitelor sale biologice, ci la triumful farmaciei asupra idealului olimpic. Pana cand? Pana cand rachetele umane vor incepe sa explodeze la lansare...