Punctul pe Y / miercuri 03 noiembrie 1999 Nr:

Legile cruzimii

Doamna deputat Mona Musca este o persoana activa. Domnia sa a venit cu un interesant proiect de lege referitor la manifestarile de cruzime fata de animale si la masurile care se impun pentru a le eradica.

Romania avea mare nevoie de o asemenea lege. As indrazni sa spun, cu riscul de a aparea ca imun la progresul stiintei, ca o astfel de lege este chiar mai necesara si mai urgenta decat aceea impotriva clonarii. Si iata de ce: se spune, in textul amintitei legi, ca se vor interzice sacrificarea si consumul cainilor si pisicilor. Ce i-o fi venit doamnei Musca, asa deodata, cu cainii si pisicile, care nu fac parte din meniul traditional al romanilor? Doamna Musca, in calitate de membru al Coalitiei aflate la putere, simte mersul lucrurilor. Domnia sa a adulmecat spre ce ne indreptam. A simtit, inaintea altora, ca preparatele obisnuite, de porc, vita si oaie, vor deveni tot mai inaccesibile romanilor cu bugete modeste si ca va exista tentatia completarii necesarului de proteine pe seama altor vietuitoare, aflate mai la indemana. Or, numarul de caini vagabonzi existent pe cap de locuitor ofera imaginea unui septel de invidiat si tare m-as mira ca unii intreprinzatori (simpatizanti ai Opozitiei) sa nu-si fi facut de pe acum niscai proiecte in acest sens, proiecte carora initiativa doamnei Musca le da o lovitura mortala.

Legea contra cruzimii fata de animale este o lege necesara, care tine de civilizatie. Ce ne facem insa cu cruzimea fata de oameni? Nici un partid nu si-a propus inca sa aiba o initiativa in acest sens: oprirea agresiunilor impotriva populatiei! Intr-un astfel de act normativ, privarea omului de caldura, hrana si alte necesitati vitale ar trebui pedepsita cu ani grei de puscarie. Exista, evident, riscul ca guvernele sa intre, unul dupa altul, la bulau, dar asta n-ar trebui sa ne impiedice sa promovam si o astfel de lege.