Punctul pe Y / vineri 30 octombrie 2009 Nr: 2889

Foloasele politice ale crizei de guvernare

Audierile persoanelor pe care dl Croitoru, cel insarcinat de presedintele Basescu cu formarea noului Guvern, le-a ales pentru a conduce ministerele la vreme de criza economica si politica constituie un gratuit spectacol pe care politica poate sa ni-l ofere in acest moment.

In loc de paine, natiei i se ofera circ, pe multiple planuri. Pe cel electoral, prin tiradele catavenciene ale candidatilor si prin gesturile desprinse parca din „telegramele” lui Nenea Iancu (nu vi se pare ca Basescu, catarat pe vaza de flori din Cotroceni, cu portavocea in mana glasuindu-le vacarilor, aduce izbitor cu Costachel Gudurau, spanzurat de felinarul din Piata Independentei?) si pe cel executiv, prin sesiunile de intrebari si raspunsuri dinainte stiute, de la Comisii. Unde, majoritatea parlamentara de circumstanta nu este in stare sa fie consecventa cu sine insasi: daca tot doreste sa tranteasca acest guvern, ce rost are sa-i treaca pe Blaga si pe Aurescu? Care e logica celor admisi intr-un guvern respins? De acord, Blaga a fost un bun ministru, e un om serios, iar Aurescu poarta aura de campion in meciul cu ucrainienii pe tema canalului Bastroie. Dar nu este vorba despre meritele lor personale, ci despre un principiu. Nu poate rezulta din acest proces un guvern prost cu ministri (cativa) buni. Aceasta inconsecventa nu va intarzia sa fie exploatata de partida adversa si vom ajunge intr-o mare fundatura.

Criza de guvern, care ne impiedica sa functionam corect ca stat (iata, delegatia FMI a venit, dar nu poate sa discute serios cu nimeni!) are cauze dintre cele mai subiective. Ea a fost generata de orgolii, nu de conditii obiective. Se ciocnesc puncte de vedere antagoniste, si nimeni nu face pasul spre dezamorsare, pentru ca fiecarei parti situatia creata ii ofera argumente cu care sa-si acuze proepinentii. Criza politica alimenteaza din plin campania electorala. Traian Basescu este foarte multumit sa demonstreze natiei ca bunele lui intentii (guvern care sa functioneze, reforma politica) se izbesc de opozitia indarjita a celor care se vad atinsi in interesele lor cele mai meschine. Iar Opoziitia, la randul sau, este incantata sa-i demonstreze presedintelui ca nu poate impune un guvern fara sustinere parlamentara. Din aceasta dilema pare ca nu putem iesi. Pentru ca nici Basescu nu e dispus sa numeasca un candidat la functia de premier, cu sanse sa treaca de votul parlamentului si nici opozitia nu doreste sa valideze un Executiv minoritar. Incremenite in propriile lor principii, partile nu doresc sa faca vreun compromis, preferand sa se compromita in conditiile in care ambele au de pierdut, chiar daca una dintre ele va castiga potul electoral. Va fi o victorie a la Pirrhus...