Punctul pe Y / marți 27 octombrie 2009 Nr: 2886

Referendum? D.A.!

In fierberea declansata de debutul oficial al campaniei electorale, povestea „guvernului de pica” al premierului delegat Croitoru pare sa intre intr-un con de umbra. Cu toata curiozitatea starnita de siguranta cu care unii lideri democrati anunta ca guvernul de proba va trece de examenul Parlamentului (sa conteze oare, atat de mult, tresele puse de Basescu pe umerii generalilor dezertori?) sentimentul general este ca, asemenea Guvernului Boc, si acesta va fi trantit de votul majoritar si ca, oricum, nu se va putea vorbi de un alt guvern decat dupa alegeri.

Sa vorbim, deci, despre alegeri. La Craiova, precum si prin alte locuri pe care le cutreiera cu voiosie, Traian Basescu pune placa „referendumului”. Adica: reformarea politica nu e posibila decat daca se mai injumatateste numarul alesilor. A fost bun si uninominalul, votat prin celalalt referendum prezidential, dar efectele lui au fost doar partiale, pentru ca s-a optat pentru varianta „Pro Democratia” in locul celei propuse de presedinte. Acum referendumul va desavarsi procesul. Or celor din opozitie, tocmai de asta le e frica: ca-si vor pierde privilegiile. Si se straduiesc din rasputeri sa-l impiedice. Ati vazut doar ca Parlamentul a respins propunerea, dar presedintele merge mai departe. Desigur, unii reproseaza faptul ca se fac cheltuieli in plus. Dar tocmai de asta a fost programat in ziua alegerilor, pentru ca efortul financiar sa fie cat mai mic cu putinta! Presedintele se arata foarte grijuliu cu banul public. Cand a aparut lista cu cei 55 de generali facuti peste noapte, a spus-o limpede: nu costa nimic! Ăstia - generalii adica - nu vor primi nici un ban in plus. Avansarea lor e pur onorifica. E drept, n-a raspuns si pentru ce merite militare s-au aflat pe lista sustinatorii sai de ultima ora - Oprea, Iordanescu si Ontanu.

Dar sa revin la Referendum: om cu frica lui Dumnezeu, presedintele a mai spus ca, pentru a nu avea vorbe, a si programat referendumul in turul 1 si nu in turul 2, cand si-ar fi putut auzi vorbe...

De acord cu demonstratia. Poate fi acceptata. Desi, daca e vorba despre reformarea clasei politice, te poti intreba de ce a lasat acest lucru esential doar pentru ultimii metri ai mandatului sau? De ce n-a facut-o mai devreme? De ce n-a combinat-o cu uninominalul? De ce taman acum, la alegeri?

Trucul este limpede, cusut cu ata alba. Si el repeta un altul, de acum cinci ani. In alegerile de atunci, alianta dintre liberali si democrati si-a cautat un nume si l-a gasit: Dreptate si Adevar. Prescurtat: DA. Nu altul. Ci acesta. De ce? Pentru ca el urma sa fie inscris pe buletinele de vot. Si votantii mai nelamuriti urmau sa puna stampila pe D.A., indiferent pe cine credeau ei ca voteaza. Cu toata opozitia adversarilor, Alianta a reusit sa ramana cu aceasta denumire inscrisa pe buletinele de vot. Si a cules roadele.

Sunt trucuri. Democratice. Dar cu efecte de scurta durata si care se pot transforma in veritabile bumeranguri.